Szijjártó rendszeresen szokott és a jövőben is fog beszélni Gruevszkivel

Szijjártó rendszeresen szokott és a jövőben is fog beszélni Gruevszkivel

Nemrégiben James Bond-filmbe illő konspiratív találkozó lepleződött le a külügy és Gruevszki között.

Csütörtöki ülésnapján tárgyalta a magyar parlament Észak-Macedónia NATO-csatlakozását, a vitában ellenzéki képviselők hozták fel Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ügyét, akit a hazájában korrupció miatt jogerősen börtönre ítéltek. A magyar diplomácia hathatós segítségével szöktették meg Budapestre és elég megkérdőjelezhető módon jutott menedékjoghoz. Az Alfahíren is beszámoltunk arról, hogy nemrégiben Gruevszki konspiratív módon találkozott Joó Istvánnal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkárával egy belvárosi lakásban. A találkozóra csak azért derült fény, mert a kérdéses lakás a 444.hu szerkesztőségének közvetlen szomszédságában. Szintén a 444.hu írta most meg, hogy Szijjártó Péter mit válaszolt ennek kapcsán a témát feszegető ellenzéki képviselőknek:

„(...) ha a leghitelesebb információt akarjuk beszerezni arról, hogy mi történik a Nyugat-Balkánon, merre mutatnak a Nyugat-Balkáni folyamatok, akkor kivel beszélnénk, ha nem egy olyan emberrel, aki ott 10 évig miniszterelnök volt? És igen, rendszeresen szoktunk vele beszélni. Az, hogy hol, semmi jelentősége nincsen. Én például a minisztériumban szoktam vele beszélni a saját irodámban. És az, hogy a külügyminisztérium tisztségviselői kapcsolatot tartanak egy emberrel, aki 10 évig a saját hazája miniszterelnöke volt, az szerintem természetes. És tudják mit, képviselőtársaim, ez a jövőben is így lesz, a jövőben is rendszeresen fogunk vele kapcsolatot tartani, én a jövőben is fogok vele konzultálni a Nyugat-Balkánt érintő kérdésekben, azt nyilvánvalóan mindig az irodámban fogom tenni, és mondok önöknek még valamit tisztelt képviselőtársaim, Nikola Gruevszki támogatja saját hazájának euroatlanti integrációját. (...)”

 

Az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter azt is mondta, Nikola Gruevszki egy kormánytól független hatóság döntése értelmében jogszerűen tartózkodik az országban. Tíz évig volt miniszterelnök, öt választást nyert a macedón polgárok jóvoltából - mondta, azt kérve a képviselőktől, hogy ne legyenek „macedónabbak, a macedónoknál”, ne akarják eldöntenie, ki a kormányfő a világ egy másik országában.