Nagyobb kártérítés reményében Svájcban perelhetnek a Hableány áldozatainak hozzátartozói

Nagyobb kártérítés reményében Svájcban perelhetnek a Hableány áldozatainak hozzátartozói

Halálos közlekedési baleset ügyében eddig maximum tízmillió forint kártérítést ítéltek meg a hozzátartozók számára idehaza, ám svájci és amerikai bíróságokon nagyságrendekkel nagyobb kártérítés érhető el

- mondta a Magyar Nemzetnek Borbély Zoltán, a Hableány üzemeltetője, a Panorama Deck Kft. oldalán sértetti képviselőként fellépő ügyvéd.

Az előzetes nyomozati adatok szerint a Viking Sigyn ukrán kapitánya okozta a balesetet, mivel nem vette fel a kapcsolatot a Hableány személyzetével, mielőtt előzni kezdte a hajót. Miután a Viking Sigyn svájci központú cég, szinte biztos, hogy a dél-koreai áldozatok hozzátartozói svájci vagy amerikai választott bírósághoz fordulnak kártérítési igényükkel, amire a magyar áldozatok hozzátartozóinak is megvan a lehetősége.

Utóbbiak ügyében a büntetőeljárás mellett újabb vizsgálat indult, a Hableány kapitánya és matróza halála ugyanis munkahelyi balesetnek minősül, és a munkavédelmi előírások szerint az illetékes fővárosi kormányhivatalhoz tartozó munkavédelmi és munkaügyi osztály feladata a történtek teljes körű vizsgálata, a felelősség megállapítása.

A Hableány kiemelésében az állami szereplők - Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Országos Mentőszolgálat, Műegyetem - mellett civil szervezetek, cégek is részt vettek. Számláikat állami költségvetésből fizetik majd ki, ám ezeket az összegeket vélhetően ugyancsak ráterhelik a felelősre. A becslés szerint több száz millió forintra rúg a kártérítési igény.

A május 29-én bekövetkezett hajótragédia áldozatai közül három személyt még továbbra is keresnek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vízirendőrei a Készenléti Rendőrséggel, valamint a koreai katonákkal, parti őrökkel és tűzoltókkal együttműködve a Duna Budapesttől délre eső 215 kilométeres szakaszán kutatnak — számolt be a Magyar Nemzet.