A vidék visszafejlesztése elérte a tokaji borvidéket is

A vidék visszafejlesztése elérte a tokaji borvidéket is

A kormányzat pénzt ajánl azért, ha a szőlőtermelők megsemmisítik az idei termést. A Jobbik szerint a közétkeztetésbe kellene átvinni az el nem kelt szőlőt.

Az ellenzéki párt szerint teljesen elfogadhatatlan az a hozzáállás, mely szerint az állami felvásárló nem hajlandó átvenni a szőlőt a kistermelőktől, ezzel arra ösztönözve a Tokaj-hegyaljai gazdálkodókat, hogy hagyjanak fel tevékenységükkel. Így az ültetvények áron alul juthatnak a borvidékre betelepedett oligarchák kezére.

Bíró László és Farkas Péter Barnabás borsodi jobbikos képviselők egy kosár éretlen szőlőt küldtek a kormánypárti államtitkárnak, ezzel jelképezvén a Fidesz-KDNP újabb vérlázító akcióját. A több mint 1400 kis- és középgazdaságot érintő zöldszüret olyan felháborodást keltett a helybéliek körében, hogy a két ellenzéki politikus bejelentette, hogy országjárásba kezdenek a hazai borvidéken, felkeresve a termelőket.

Az állami felvásárló nem hajlandó idén átvenni a szőlőt a kis és közepes termelők jó részétől. Megalázóan alacsony, önköltségi ár alatti összeget kínál „támogatás” jogcímen

- mondta Bíró László.

A két képviselő elmondta, hogy a kormány amíg vidékfejlesztésről prédikál, addig számos intézkedésével inkább a vidék visszafejlesztését segíti. Ugyanis most azok a termelők/családok járnak rosszul, akiknek generációkon keresztül biztosított megélhetést a szőlőtermelés.

A kormányzat azt a megoldást kínálja a termelőknek, hogy vágassák tőke alá a még zöld szőlőt. Nemcsak a gazdáknak okozva ezzel károkat, de a több évszázados agrokulturális ágazatot is meggyalázzák ezzel

– fogalmazott Farkas Péter Barnabás