A hétvégén valami gond volt a Paksi Atomerőműben

A hétvégén valami gond volt a Paksi Atomerőműben

Ismét a névleges teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 2. blokkja, amelynek szombaton a turbinavédelem működése miatt egy turbinája kiesett – közli a Magyar Távirati Iroda az atomerőmű honlapjára hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a 2. blokk, amelyet még május 18-án állítottak le éves főjavításra, szombaton délután két órától már újra névleges teljesítményén működött, azonban késő este csak egy turbinája üzemelt. A blokk vasárnap reggel hét órakor ismét elérte  a névleges teljesítményt.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján arról számolt be, a 100 megawattot meghaladó teljesítménycsökkenést egy automatikusan működésbe lépett villamosvédelem okozta a 3-as számú turbinagenerátor-rendszernél. A védelem megfelelően működött, a blokk teljesítménye már szombaton este elérte a 210 megawattot.

A blokkon végrehajtott leterhelés és a névleges teljesítményre hozás során a reaktor hűtése biztosított volt, a teljesítményváltoztatásokat a személyzet az előírások maradéktalan betartása mellett hajtotta végre, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nem volt – tájékoztattak.

A hvg.hu megemlíti, az erőmű éppen jövő hétre szervezett egy sajtóeseményt a „teljesítménycsökkenés témájában”. A meghívó címe:

Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című sorozatot?