Az úzvölgyi katonatemető miatt tüntettek Csíkszeredában

Az úzvölgyi katonatemető miatt tüntettek Csíkszeredában

Több száz, Székelyföld különböző térségeiből összesereglett tüntető követelte kedden Hargita megye prefektusának lemondását Csíkszeredában azon a demonstráción, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hirdetett meg az úzvölgyi katonatemető körüli botrány miatt - derült ki a Székelyhon.ro erdélyi hírportál helyszíni beszámolójából.

A csíkszeredai, illetve Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sóvidékről, Szentegyházáról és Marosvásárhelyről érkezett tüntetők Kegyeletsértés!, Nem hagyjuk a temetőnket, Mondjon le a prefektus!, Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt! feliratú molinókat emeltek a magasba.

Csomortányi István, az EMNP elnöke a tüntetésen mondott beszédében úgy értékelte: most már leplezetlen módon, közvetlen ostrom zajlik az erdélyi magyarság ellen.

"Nincs szükségünk Erdélyben helytartókra, ezért követeljük Jean-Adrian Andrei (Hargita megyei) prefektus lemondását! Nem felelhetnek megyéinkért olyanok, akik nem a helyi lakosság érdekeit képviselik. Nincs szükségünk bukaresti, minisztériumi gyámságra, ezért követeljük, hogy az úzvölgyi katonatemetőt hagyják jogos tulajdonosánál, Csíkszentmárton községnél. Ugyanakkor követeljük, hogy a szomszéd megyék által elcsatolt területeket adják vissza községeink fennhatósága alá"

- jelentette ki az EMNP elnöke.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke "a mesterségesen gerjesztett magyarellenesség" ellen tiltakozott és arról beszélt, hogy az úzvölgyi temetőben szabálytalanságok sorát követték el a román hatóságok.

"Legyen már vége annak, hogy minket itt másodrangú állampolgárnak tekintenek"

- követelte az EMNT ügyvezető elnöke. 

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke úgy értékelte, ami Úzvölgyében történt, az megcsúfolása a székely közösségnek, hiszen az úzvölgyi temető része a székely történelemnek, Székelyföld múltjának, és ehhez a történelmi emlékhelyhez letagadhatatlan joga van a székely népnek.

A tüntetés végén tiltakozó nyilatkozatot olvastak fel, amelyben többek között Jean-Adrian Andrei prefektus lemondását kérik - írta a Székelyhon.ro.

A székelyföldiek áprilisban szembesültek azzal, hogy moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi Csíkszentmártonhoz tartozó, mára már elnéptelenedett hegyvidéki Úzvölgye első világháborús magyar katonai temetőjében. Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román emlékmű ortodox szertartással végzett felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temetőfoglalást.