Gulyás Gergely: 4500 ember hagyta el a közigazgatást

Gulyás Gergely: 4500 ember hagyta el a közigazgatást

Plusz forrásokat fordít a kormány szúnyogirtásra - jelentette be Gulyás Gergely a mai kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint valóban nem probléma, hogy ennyi ember távozott, ugyanis a jövő évtől úgyis egyszerűsödik az ügyintézés.

Szúnyoginvázió

Mivel óriási problémát okoz a szúnyoginvázió, főleg a fővárosban, ezért a kormány külön forrásokat biztosít az irtásra. Gulyás hozzátette, hogy

országos lesz az irtás, de elsőbbséget élvezhetnek turisztikailag kiemelt helyek. Százmilliós, akár milliárdos összegekről is szó lehet.

Közigazgatás

A miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre elismerte, hogy valóban problémák vannak a kormányablakoknál, ugyanis nagyjából 

4500-an elhagyták a közigazgatást.

Gulyás Gergely szerint ez belefér, mivel január 1-jétől egyszerűsödik az ügyintézés, kevesebb üggyel lehet majd a Kormányablakhoz fordulni.

A kormány mindig is azt mondta, hogy kevesebb, de jobban fizetett ügyintézővel kéne ellátni a feladatokat

- emelte ki Gulyás. 

A munkaerőhiány miatt bezártak két kormányablakot a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál | Alfahír

Tavaly adták át a Keletiben és a Nyugatiban azokat a kormányablakokat, amelyeket hivatalosan a garanciális javítások és karbantartási munkálatok miatt zártak most be - írja az Index.

Adatrögzítés

A nagy fesztiválok és a fesztiválközönség adatainak rögzítésének tekintetében úgy fogalmazott, hogy maguk a fesztiválszervezők keresték meg a kormányt, ők kezdeményezték, hogy legyenek adatok a nagyrendezvények látogatóiról. Biztonsági kockázatként értékelték a szervezők, hogy eddig nem volt ilyen. Az adatokat 90 napig tárolhatják, de a hatóságok csak akkor juthatnak hozzá, ha szükséges, például nyomoznak egy ügyben.

MTA

A Palkovics László és az MTA közötti kiszivárgott hangfelvételről úgy nyilatkozott, hogy hogy a kormány megállapodott az Akadémiával, hogy a kutatóintézetek bent maradnak az intézményben,

"de aztán az elnök nem tartotta magát ehhez, illetve nem szerzett többséget ehhez",

ezért a mostani törvényben már nem ez van. Alapvető morális problémák vannak az Akadémián, hogy egy ilyen hangfelvétel kiszivárgott.

Ügynökmúlt

Vikidál Gyula szabadságkoncertes fellépéséről elmondta, hogy ez művészi kérdés, nem volt közéleti üzenetértéke a szerepeltetésének. A Fideszes kaposvári polgármesterrel, Szita Károllyal kapcsolatban úgy válaszolt, hogy ügynöki előéletéről dokumentumok jelentek meg, amelyekből kiderült, hogy hazafias alapon lett beszervezve.

"Az ügynökkérdésnek az SZDSZ-es megközelítése nem helyes. Tudunk olyat, aki elvileg ügynök, de még a balliberálisak is hősként írják le" 

- szögezte le Gulyás.

Gulyás Gergely szerint Szitáról többször is kimondta az illetékes hatóság, hogy nem volt ügynök, és a jelentéseivel soha nem okozott kárt senkinek. Gulyás hozzátette, hogy a kormány köszönetet mond a Szabadságkoncerten résztvevőknek, nézőknek, fellépőknek és persze Schmidt Máriának.

Erdős Péter a nagyszínpadon - a koncert, aminek semmi köze nem volt a szabadsághoz | Alfahír

Az elmúlt néhány nap a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója körüli vitáktól volt hangos. A NER most ragadja meg az alkalmat arra, hogy Orbán Viktort a pillanat korlátan urából a magyar történelem panteonjának nagy alakjai közé emeljék.

Manfred Weber

A ma kezdődő uniós csúcsról úgy nyilatkozott, hogy a V4-ek nem támogatják Manfred Weber kinevezését, sem a csúcsjelölti rendszert. Olyan vezetők kellenek, akik nem támadnak tagállamokat, Weber szerinte nem ilyen. 

Magyarország szerint jó lenne, ha a Nyugat-Balkán felé nyitna az EU, de ez nincs napirenden. A V4-eknek nincs konkrét közös jelöltjük az EU csúcsvezetői posztjára, de van olyan, akit támogatnának. 


A miniszter szerint egyébként addig van értelme a Fidesznek a Néppártban maradnia, amíg tud segíteni, mivel jelenleg nem a Fidesz szorulna segítségre.