Kiderült, hogy miért zárolta a magyar fiókok egy részét a Facebook

A hiba miatt felfüggesztett fiókok újra elérhetők.

Hivatalos közleményt adtak ki a közösségi oldal üzemeltetői, amelyben amellett, hogy a tiltás feloldásáról tájékoztatnak, leírják a tiltás okát is.

Hétfőn több ezer magyar felhasználót tiltott le minden indoklás nélkül a Facebook. A helyzet másnapra sem oldódott meg, de még pénteken sem közöltek információt arról, hogy mi miatt korlátozták az érintettek hozzáférését fiókjaikhoz. Egy nap alatt nagyot fordulhatott a világ a Facebooknál, a HVG-nek küldött közleményben a szervezet elmagyarázza, hogy mi miatt döntöttek a magyar fiókok tiltása mellett.

A Facebook vizsgálata szerint a tiltási hullámban érintett fiókok a közösségi irányelveknek nem megfelelő tartalmat osztottak meg, de a rendszerek "túlműködtek".

A vállalat a nyomozás során rájött, hogy a felhasználók egy része nem a problémás tartalom népszerűsítése céljából osztotta azt meg, hanem éppen azért, hogy felhívja a figyelmet ismerősei figyelmét annak károsságára. Miután ez egyértelműen kiderült a vizsgálatból, a Facebook úgy döntött, visszaállítja a fiókokat. Az érintett tartalmat viszont továbbra is törlik mindenhonnan, ahol feltűnik. Az viszont nem derült ki a közleményből, hogy pontosan milyen tartalom okozta az egyhetes bonyodalmat