Áder János hallgatását kéri számon az uniós klímacélok magyar vétója miatt Ujhelyi István

Áder János hallgatását kéri számon az uniós klímacélok magyar vétója miatt Ujhelyi István

Ideje lenne bizonyítani, hogy valóban érdekli a környezetvédelem.

Nyílt levelet írt Áder Jánosnak a szocialisták EP-képviselője, Ujhelyi István. Az MSZP-s politikus a Facebookon is közzé tette az írást, amelyben felszólította a köztársasági elnököt, hogy ha hallgatásával továbbra is támogatja Orbán Viktor klímapolitikai ámokfutását, akkor számolja fel a klímavédelmi alapítványát, az erre kapott másfél milliárd forintot pedig tegye vissza a közösbe.

"Nem ég az arca, Elnök úr?! Az Ön főnöke, Orbán Viktor és kormánya épp a minap akadályozta meg az uniós klímatervet: pontosabban, hogy 2050-re csak annyi szén-dioxidot bocsássanak ki az európai uniós országok, amennyit ki tudnak egyenlíteni."

- fogalmazott a levélben Ujhelyi, aki szerint az uniós vezetők valóban azon dolgoznak, hogy kezelni tudják az egyre fenyegetőbb, világszerte aszályokkal, árvizekkel, szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokkal járó klíma-szükségállapotot.

EU-csúcs: Orbánék vétójával bukott el a klímavédelmi terv | Alfahír

A ma kezdődött és holnap befejeződő EU-csúcs témái között szerepelt az a rendkívül fontos célkitűzés is, mely szerint a tagállamok kötelezettséget vállaltak volna arra, hogy 2050-re klímasemlegessé teszik Európát. A magyar kormány álláspontja korábban az volt, hogy támogatják a javaslatot, ám

"De erre jön Orbán Viktor az illiberális haverjaival és botot dugnak a küllők közé. Mert nekik semmi sem drága. Zavaros módon a „rezsidémon” legyőzésére hivatkoznak, de valójában útszéli gazemberekként egyszerűen megzsarolják az európai közösséget: Brüsszelben előbb virítsanak valami lóvét, a gyermekeink sorsáról csak utána tárgyalunk."

Ujhelyi szerint undorító, hogy nem sokkal a szavazás és a vétó előtt a Fidesz még az EU álláspontjával azonos klímapolitikai célokról beszélt. Arra is emlékeztette a környezetvédő szerepében gyakran tetszelgő Áder Jánost, hogy Orbán Viktorék döntése ellen egyetlen szava sem volt.

Éppen ezért Ujhelyi arra szólította fel az államfőt, hogy tegye világossá álláspontját a fideszes "klímapuccsal" kapcsolatban. Az MSZP-s politikus szerint, ha valóban fontos neki a fenntarthatóság, a klímavédelem, akkor szembeszáll párttársaival.

Ujhelyi azzal zárja a levelét, hogy Áder Jánosnak "ideje lenne államfőként és valóban felelős környezetvédőként viselkednie, nem pedig gyáva és sunnyogó orbáni bábként." 

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány évi másfél milliárd forintból működik. Még az RTL Klubszámolt be róla, hogy 2018-ban először csaknem félmilliárdos, majd újabb másfél milliárdos támogatást kaptak a kormánytól. Az alapítvány állítólagos célja a társadalom érzékenyebbé tétele a környezeti és fenntarthatósági problémákkal szemben, nemzetközi szaktekintélyek műveinek publikálása és a témába vágó konferenciák szervezése.