Szakmailag erősen kifogásolható az óvodaszigor

Szakmailag erősen kifogásolható az óvodaszigor

Szakmailag kifogásolható az a törvénymódosító javaslat, amely megszüntetné a rugalmas iskolakezdést – írja a Népszava.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke, Verba Attiláné szerint a mostani rendszer – amelyben az óvodapedagógusok a szülőkkel együttműködve is eldönthetik, egy gyermek kellően iskolaérett-e – kifogástalanul működik, semmi szükség a változtatásra.

Kiemelte, hogy szakmailag erősen kifogásolható az a törvénymódosító javaslat, ami megszüntetné a rugalmas iskolakezdést, és 6 éves koruk betöltése után a lehető legtöbb gyermeket kipenderítené az óvodákból.

A kormány viszont a legújabb javaslata szerint azt tervezi, hogy 6 éves kortól mindenkinek iskolába kell mennie, ha erre nem alkalmas, arról csak szakértői bizottság dönthet.

A szakember szerint a jelenlegi rendszert éppen azért alakították ki, hogy a szakbizottságoknak ne kelljen foglalkozniuk olyan esetekkel, amikor minden komplexebb vizsgálat nélkül meg lehet állapítani, hogy a gyermek javát szolgálja-e, ha még egy évet az óvodában tölt. Jelenleg a beilleszkedési, tanulási, pszichológiai vagy más problémákkal küzdő, illetve a sajátos nevelési igényű gyerekekről kell szakvéleményt mondaniuk.

Kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek az SNI-s gyermekek | Alfahír

Az elmúlt években növekedett a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek száma Magyarországon. A statisztikai adatok alapján tudjuk, hogy az elmúlt 2 évben több mint 3 ezerrel lettek többen, így már közel 92 ezer fiatalról beszélhetünk.

A szakszolgálatokban ma sincsenek elegen, a kollégák túlterheltek, félő, hogy több olyan gyerek is bekerül majd az iskolába, akik arra még nem lennének alkalmasak. Ha ez megvalósul, beláthatatlan következményei lehetnek

– fogalmazott Verba Attiláné.

Nemcsak ezen változtatna a tervezet: szigorítanák a kötelező óvodáztatást is. Ma 3 éves kortól kötelező óvodába íratni a gyereket, de ha a szülő kérelmezi az óvodánál és a fenntartónál, egy (kivételes esetekben akár kettő) évet még otthon maradhat. A módosítás azonban csak egy évet engedélyezne, amiről csak közigazgatási perben lehetne majd dönteni.