Beismerte tettét Merkel párttársának gyilkosa

Beismerte tettét Merkel párttársának gyilkosa

A bűncselekmény hátteréről még mindig nem sokat tudni.

Beismerte tettét az a szélsőjobboldaliként számon tartott férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy közvetlen közelről leadott fejlövéssel meggyilkolta Walter Lübckét, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát a németországi Kassel járásban.

Az MTI azt írja: Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Bundestag belügyi bizottsága zárt ülésének szünetében tett nyilatkozatában politikai gyilkosságként jellemezte az ügyet, és kiemelte, hogy Németország valamennyi állampolgárának el kell határolódnia a szélsőjobboldaliaktól. Az antiszemitizmus és az idegengyűlölet nem tolerálható - húzta alá a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Az ülésről kiszivárgott információk szerint a szövetségi legfőbb ügyészség abból indul ki, hogy a gyanúsított, Stephan E. egyedül, tettestársak nélkül gyilkolta meg Walter Lübckét, aki heves bírálatokat és halálos fenyegetéseket is kapott, amiért kiállt a Németországba érkező menedékkérők befogadása mellett.

A német politikában szélsőjobboldali bűncselekményként könyvelték el a gyilkosságot, a háttere azonban még nem tisztázott, és az elkövetőről sem sokat tudni. A német sajtóban arról írtak, hogy egy 45 éves férfiról van szó, aki korábban a neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) aktivistája volt.