A Matolcsy-alapítványok cége is jókor lépett le az bedőlő NHB-tól

Pontosabban szólva: az utolsó pillanatban.

Épp 12 nappal azelőtt nyitott új számlát az MNB-alapítványok Kecskeméten egyetemi kampuszt építő cége, hogy az MNB korlátozásokat vezetett be korábbi számlavezetőjénél, az NHB-nál. Pár nappal később a cégnek dolgozó, Matolcsy György jegybankelnök rokonságába tartozó Szemerey Szabolcs is követte példáját - írja a Kecsup.hu értesülései alapján Hvg.hu.

A portál információi szerint 2018. december 6-án új bankszámlát nyitott a Gránit Banknál a jegybank Pallas Athéné-alapítványainak cége, a Kecskeméti Duális Oktatás (Kedo) Zrt.

Mint ismert, a cég korábban Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás NHB bankjánál és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB-nál vezette számláit. A dátum azért gyanús, mert jórészt ugyanezen a napon legalább 17, jórészt Matolcsy Ádámhoz (Matolcsy György fiához) köthető cég lépett le az NHB Banktól. Ezt követően a pénzügyi vállalatok felügyeletét ellátó jegybank nem sokkal később, december 18-án állapította meg, hogy az NHB likviditási válságba került, ezért korlátozó intézkedéseket vezetett be, majd március közepén visszavonta a tevékenységi engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.

Vagyis legalább 18, a Matolcsy-Szemery családhoz köthető cég szűk két héttel azelőtt nyitott új számlát, hogy a jegybank korlátozásokat vezetett be az NHB-val szemben. Ráadásul szinte kivétel nélkül ugyanazon a napon, és ugyanannál a pénzintézetnél.

Az NHB 2018 novemberében és decemberében összesen 12,5 milliárd forint betétet fizetett ki az ügyfeleinek, ami „jelentősen megterhelte” a likviditását – erősítette meg az NHB utolsó beszámolójában, amit korábban csak sejteni lehetett: rövid idő alatt valakik olyan sok pénzt vettek ki belőle, hogy nem maradt elég, könnyen pénzzé tehető eszköz a betétek fedezetére. Nem tudni, pontosan kik vettek ki ennyit a bankból. A 17, jórészt Matolcsy Ádámhoz köthető cégnek beszámolóik alapján összesen maximum bő 2 milliárd forint betétje lehetett. A Kedónak viszont az év végén önmagában 3,1 milliárd forint pénzeszköze volt – azt megint csak nem tudni, ennek mekkora része volt az NHB-ban, illetve hogy vett-e ki egyáltalán pénzt a bankból december elején (a cégnek az MKB-nál is van élő számlája).

Az NHB-t likviditási válságba taszítók gyanúsítotti listáján ott vannak még a Pallas Athéné alapítványok cégei és befektetési alapjai, amelyeknek szeptember végén 10 milliárdnyi bankbetétjük volt, nem tudni, hol. Maguk az alapítványok már 2018 elején leépítették 4 milliárdos betétjeiket az NHB-tól.

A Kedo Zrt. építi Kecskeméten az alapítványok Neumann Jánosról elkeresztelt egyetemének kampuszát 13,1 milliárd forintból, több jel utal rá, hogy vezető szerepet tölt be a projektben Szemerey Tamás unokatestvére (Matolcsy György másod-unokatestvére), Szemerey Szabolcs. Akinek egyik érdekeltsége, az Organic One nevű mezőgazdasági kft benne van a fent említett, gyanús 17-ben, ugyanis szintén jóval az NHB-val szembeni jegybanki korlátozások előtt nyitott új számlát. Igaz, csak december 12-én, és nem a Gránitnál, hanem az OTP-nél.

Kecskemét polgármestere Szemerey Szabolcs felesége, Szemereyné Pataki Klaudia.