Hiába nyerték meg az EP-választást, addig bénázik a Néppárt, míg végül szocdem lehet az EU első embere

Hiába nyerték meg az EP-választást, addig bénázik a Néppárt, míg végül szocdem lehet az EU első embere

Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén - közölte egy bennfentes illetékes az MTI szerint. 

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján

a májusi választást megnyerő Európai Néppárt nem a legfontosabb pozíciót, az Európai Bizottság elnöki székét tölthetné be,

csupán az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét delegálhatnák.  Emmanuel Macron Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakciója pedig az Európai Tanács elnökét adná. 

Tájékoztatása szerint az Európai Központi Bank elnöki posztjáról nem esett szó.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy

egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe,

de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

A néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber pénteken még vidáma kürtölte világgá a Twitteren, hogy pártja teljesen egységesen felsorakozott mögé. A szintén néppárti Angela Merkel viszont még aznap közölte egy sajtótájékoztatón: ő is beletörődött, hogy nem Weber kerül az Európai Bizottság élére.