Az Európai Egyesült Államokat támogató Orbán-jelölt lesz az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Egyesült Államokat támogató Orbán-jelölt lesz az Európai Bizottság elnöke

Megvan a névsor! Olvassa el nálunk!

Megszületett a megállapodás az Európai Tanácsban, Donald Tusk közli a fontos posztokra jelölt személyeket:

A Bizottság elnöke az Orbán által is támogatott föderalista, Európai Egyesült Államokat támogató német védelmi miniszter:

Donald Tuskot a Tanács élén a belga kormányfő váltja:

Az Európai Központi Bank elnöke a "szabadságharc" fő ellensége, az IMF jelenlegi vezetője lesz:

A kül- és biztonságpolitikai főképviselő a spanyol politikus lesz:

Korábban írtuk:

Christian Hügel, Manfred Weber szóvivője a Twitteren közölte, a néppárti csúcsjelölt "visszadja csúcsjelölti mandátumát". Azaz elengedi azt, hogy ő legyen az Európai Bizottság elnöke.

Ebből az következik, az Európai Tanácsban megállapodás született a posztokról. Az Európai Bizottság elnökére azonban a Tanács csak jelöl, a végrehajtó szerv vezetőjének személyére a végső szót az Európai Parlamentnek kell kimondania.

Korábban írtuk:

Egyre közelebb a megállapodás, legalábbis erre lehet következtetni Donald Tusk Twitter-bejegyzéséből.

A Politico közben azt írja, már csak a németek nem egyeztek bele a felkínált csomagba. úgy tűnik, Merkel szociáldemokrata koalíciós partnerével egyeztet. Pillanatnyilag a "top job" így áll:

  • Ursula von der Leyen  (német védelmi miniszter): EB-elnök,
  • Charles Michel (belga kormányfő): ET-elnök,
  • Josep Borrell (spanyol külügyminiszter): kül- és biztonságpolitikai főképviselő,
  • Szergej Sztanisev (korábbi bolgár kormányfő): EP-elnök,
  • Christine Lagarde (IMF-vezető): EKB-elnök.

Korábban írtuk:

Most már (egy munkaebéd keretében) tényleg elkezdődött az állam- és kormányfők csúcsértekezlete, erről tájékoztatott Preben Aamann, Donald Tusk tanácsi elnök szóvivője.

Korábban írtuk:

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár azt írta:

A Visegrádi Négyek egységben mutatták fel az EU irányítása feletti növekvő erejüket és befolyásukat. Weber legyőzése után a V4-ek kormányfői megdöntötték Timmermanst is. A tárgyalások folytatása során az EU asztalára egy olyan csomagot tettünk le, amely egyre növekvő számú tagállam számára elfogadható: a Visegrádi Négyek támogatják Ursula von der Leyen német védelmi minisztert abban, hogy ő legyen az Európai Bizottság következő elnöke.

Közben a Politico arra emlékeztet, von der Leyen elkötelezett föderalista:

Célom az Európai Egyesült Államok

nyilatkozta a Der Spiegelnek korábban von der Leyen.

Korábban írtuk:

Újabb halasztás az EU-csúcs kezdési időpontjára, Preben Aamann, Dunald Tusk szóvivője azt írta, az új időpont 15 óra 15 perc.

Közben Tusk a tárgyalásokról posztolt a Twitteren:

Korábban írtuk:

Még tovább tolódik az EU-csúcs, Donald Tusk tanácsi elnök még mindig konzultál. Ezt Preben Aamann szóvivő twittelte az eredeti, 13 órás kezdési időpontban a közösségi médiába.

Marcus Preiß, az ARD tudósítója az eddigi négy név mellé egy ötödiket is felsorakoztatott: Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője lehet az Európai Központi Bank kormányzótanácsának az elnöke.

Korábban írtuk:

Jeremy Cliffe, a The Economist szerzője szerint Ursula von der Leyen német védelmi miniszter neve merült fel mind kül- és biztonságpolitikai főképviselő vagy akár bizottsági elnök.

A Politico hasonlóan számol, szerzőjük, Jacopo Barigazzi úgy tudja, az EU-csúcs tárgyalási „csomagja” most így néz ki:

  • Ursula von der Leyen német védelmi miniszter – bizottsági elnök
  • Charles Michel belga korányfő – tanácsi elnök
  • Manfred Weber – EP-elnök
  • Maroš Šefčovič – kül- és biztonságpolitikai főképviselő

Von der Leyent a V4-ek is támogatnák – teszi hozzá Bayer Lili ugyancsak a Politicótól egy vezető diplomata szavait tolmácsolva. Barigazzi később olasz forrásokra hivatkozva azt írta, ők sem lennének von der Leyen ellen.

Korábban írtuk:

Az eredetileg meghirdetett 11 óra helyett csak 13 órakor kezdődik az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója, mert Donald Tusk tanácsi elnök folytatja a konzultációkat – közölte Twitter-üzenetében Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője.

A csúcson a téma az uniós intézmények vezetőinek jelölése, illetve megválasztása. Az ő szerepükről, hatáskörükről itt írtunk:

Kikről is döntenek Brüsszelben a fejesek? | Alfahír

Az Európai Bizottság elnöke, az Európai Tanács elnöke, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, az Európai Központi Bank elnöke. Őket választják vagy épp jelölik az uniós állam- és kormányfők úgy, hogy a csomagban szerepel még az Európai Parlament elnöke is. Öt évig ők fogják vezetni a négyszázötvenmilliós közösséget, ezért nem mindegy, milyen az egymáshoz, illetve az őket kinevezőkhöz fűződő viszonyuk.

Mindeközben az Európai Parlament alakuló ülése megkezdődött, meglepetésre a szociáldemokraták csúcsjelöltje, a holland Frans Timmernmans nem vette fel mandátumát.

Szerdán elnököt választ az új EP, Timmermans nem vette fel mandátumát | Alfahír

Frans Timmermans, az Európai Bizottság eddigi első alelnöke nem vette fel EP-mandátumát - írja a politikus szóvivője által megerősített információra hivatkozva az EUObserver. A holland szociáldemokrata politikus neve még mindig felmerül a Bizottság elnökjelöltjei között annak ellenére, hogy az S&D jóval kevesebb mandátummal bír, mint az Európai Néppárt.