Elfogadta az országgyűlés Palkovics MTA-t szétszedő törvényét

Elfogadta az országgyűlés Palkovics MTA-t szétszedő törvényét

131 igen szavazattal, 53 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett az Országgyűlés kétharmados többséggel elfogadta Palkovics László és a kormány tervezetét, amely leválasztaná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát az MTA-ről, és azt különböző, a kormány által felügyelt és kontrollált kutatóközpontokban működtetné tovább a jövőben.

A jövőben így a legtöbb MTA-kutatóintézet átkerülhet az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózatba, amelyet természetesen már a minisztérium fog felügyelni.

A kutatói hálózat működtetéséért az Irányító Testület lesz felelős, amelybe az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az MTA egyenlő számban delegál majd tagokat (6-6 főt), a testület elnökét pedig közösen jelölik ki. A tagokat és az elnököt egyaránt a miniszterelnök nevezi majd ki.

A kormány szétszedi Széchenyi örökségét | Alfahír

A mai napon kétharmados többséggel megszavazta az országgyűlés az MTA "szétszedését", amely alapján a jövőben kiszervezik az akadémia kutatóintézeteit. 131 igen szavazattal, 53 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett az Országgyűlés kétharmados többséggel elfogadta Palkovics László és a kormány tervezetét, amely leválasztaná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát az MTA-ről, és azt különböző, a kormány által felügyelt és kontrollált kutatóközpontokban működtetné tovább a jövőben.