Nyílt levelet írtak orvosok a veszprémi laborszolgáltatás megszűnése miatt

Nyílt levelet írtak orvosok a veszprémi laborszolgáltatás megszűnése miatt

Az Újratervezés nevű orvosokból álló csoport nyílt levelet írt azok után, hogy július elsejétől a megyei kormányhivatalnál működő mikrobiológiai labor bezárása miatt megszűnt a Veszprém megyei kórházak számára az állami mikrobiológiai laborszolgáltatás.

Levelükben úgy fogalmaztak, hogy

"a kórházi fertőzések, járványok megakadályozása, a fertőzött betegek célzott és hatékony kezelése lehetetlen megfelelő mikrobiológiai háttér nélkül. Nem tartjuk megoldásnak a kórházfenntartó javaslatát, hogy a kórházak vásárolják meg a piacról a bakteriológiai vizsgálatokat, mert a megyében nincs piaci alapon működő laborszolgáltató sem. A nyár, az idegenforgalom, a Balaton közelsége külön felértékeli a járványügyi feladatok biztonságának fontosságát.

Véleményünk szerint ma korszerű kórházi osztály nem működtethető mikrobiológiai háttér nélkül. Ezért kérjük az illetékeseket, hogy az ellátási kötelezettségek és a finanszírozási előirányzatok (teljesítmény volumen korlát) átrendezésével a végleges, helyben elérhető megoldásig is sürgősen biztosítsák a betegbiztonság szempontjából kiemelkedő fontosságú szolgáltatást.

Az Újratervezés orvos-csoport ügyvivői."

"Ahány főorvosi pozíció, kétszer annyi köpenyzseb" - interjú Kincses Gyulával, az Újratervezés szóvivőjével | Alfahír

Hálapénz, reformok nélkül újratermelődő kórházi adóssághegyek, betegközpontú egészségügy - ezek azok a területek, ahol azonnali szemléletváltásra van szükség az Újratervezés orvoscsoport egyik szóvivője szerint. Kincses Gyula úgy látja: a megújításra szoruló Magyar Orvosi Kamara jelenleg semmit nem nyújt az éves tagdíjért cserébe és a tagság érdekeiért sem áll ki úgy, ahogy kellene.