Ferencváros: Jancsó Andrea nem lép vissza akkor sem, ha az LMP átpártol Baranyi mögé

Ferencváros: Jancsó Andrea nem lép vissza akkor sem, ha az LMP átpártol Baranyi mögé

Az LMP csütörtök délelőttre sajtótájékoztatót hívott össze "Bejelentés a ferencvárosi polgármesterjelöltről" címmel, amelyen sokatmondóan Gegesy Ferenc, a IX. kerület korábbi polgármestere, Baranyi Krisztina, IX. kerületi önkormányzati képviselő, a Kulcs a Városhoz, Kulcs a Közélethez Egyesület képviselője és Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője vesz részt. 

Bár a holnapi bejelentésről előzetesen semmit nem árult el a párt, feltételezhető, hogy az LMP valóban kihátrál az ellenzék többi pártja által támogatott Jancsó Andrea polgármesterjelölt mögül - legalábbis az eddigi eseményekből erre következtethetünk, hiszen Baranyi Krisztina legutóbb még azon volt, hogy külön is elindul az önkormányzati választásokon.

Jancsó Andrea szerint, amennyiben ez valóban így lesz, az azzal magyarázható, hogy az EP-választás után pozíciókat veszítő LMP-nek Baranyi vonzóbb ajánlatot tudott kínálni, még ha ezzel kockáztatják is a Fidesz leváltását a kerületben. Információi szerint az LMP fővárosi tárgyalódelegációja azt kérte az ellenzéki megállapodásban való részvételért cserébe, hogy mindenhol kapjanak egy-egy körzetet, ezt Jancsóék meg is tették a Ferencvárosban, azonban Csárdi, alapszervezeti döntésre hivatkozva, visszautasította az ajánlatot - fogalmazott az Alfahírnek a jelenleg a Momentum által támogatott korábbi LMP-s politikus.

Azt is elárulta, hogy jelenleg is zajlanak az ellenzéki egyeztetések a fővárosban, és arról még semmit nem tudni, hogy  - az esetleges bejelentésre - mit fognak reagálni budapesti szinten.

Egyébként érdeklődésünkre megerősítette: nem fog visszalépni akkor sem, ha Baranyi jelölt marad. Ugyanis nemcsak a választást kell megnyerni, hanem vezetni is kell majd a Ferencvárost, és szerinte ellenzéki riválisa már bizonyította kompromisszumképtelenségét, ezért sem őt támogatják az ellenzéki pártok.

Egyébként a Karácsony Gergely és Molnár Zsolt nevével fémjelzett négypárti-paktumban eredetileg a Párbeszéd javára tartották fent a ferencvárosi jelölt megnevezését, azonban a mikropárt hezitált, így végül Jancsó Andreára esett a választás (a Momentum egyébként kimagasló eredmény ért el a IX. kerületben, több mint 22 százalékkal lett második a Fidesz mögött, a DK-t megelőzve. A Momentum és a DK együttes eredménye megelőzte a kormánypártét).