LMP: Nincs mentség a kormány vétójára

LMP: Nincs mentség a kormány vétójára

A kormány nem tudja megmagyarázni, miért vétózta meg az Európai Unió 2050-ig szóló klímatervét - jelentette ki sajtótájékoztatóján az LMP országgyűlési képviselője. Ungár Péter szerint nincs mentség a kormányzati vétóra.

A politikus bírálta Hollik István kormányszóvivőt, aki egy lapinterjúban a döntést azzal indokolta, hogy 

"amíg nem tudjuk, mennyi forrás áll majd rendelkezésre a következő uniós költségvetésből arra, hogy - akár a karbonsemlegesség elérése érdekében - a gazdaságunkat modernizáljuk, nem tudunk a javaslatról felelősen dönteni".

Ungár Péter ezt úgy összegezte:

a kormány azért mondott nemet, mert az unió nem ad pénzt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kérdés sokkal súlyosabb annál, mint hogy a kabinet "megint tartsa a markát". 

Ráadásul az unió több tízmilliárd forintos forrást ajánlott fel energiakorszerűsítésre, a magyar kormány azonban nem élt a lehetőséggel. A valóság az, hogy a kormány a lengyel szénipar érdekeit képviselte - fűzte hozzá. 

Ungár Péter kérdést kapott arról, hogy sajtóhírek szerint a Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin egy az abortuszt könnyítését pártoló szervezet számára gyűjt adományt. A politikus azt mondta, hogy Magyarországon az abortuszok számát úgy lehetne csökkenteni, ha ingyenessé tennék a fogamzásgátlást.