A volt katalán miniszterelnököt előbb tartóztatnák le, minthogy átvehesse mandátumát - Strasbourgban tüntettek

A volt katalán miniszterelnököt előbb tartóztatnák le, minthogy átvehesse mandátumát - Strasbourgban tüntettek

Míg a nagyok zárt ajtók mögött éppen arról döntöttek, hogyan osszák szét az Európai Unió vezető pozícióit, addig jelentős tömeg gyűlt össze az Európai Parlament épülete előtt katalán zászlókat lengetve.

Ők nem a pozíciók miatt emelték fel a hangjukat, hanem azért, hogy szavazataik, amit a volt katalán elnökre, Carles Puigdemontra és társaira adtak, ne vesszenek kárba. Puigdemont ugyanis EP-mandátumot nyert, de azt egyelőre nem vette át, mivel ahhoz fel kellene esküdnie Madridban a spanyol alkotmányra, ami esetében nem is olyan egyszerű, hiszen 2017 októbere óta két társával együtt külföldi száműzetésbe menekült és Spanyolország területén elfogatóparancs lépett ellenük érvénybe.

A három katalán függetlenségi politikus az EP-választást jó lehetőségnek látta arra, hogy a katalán kisebbség érdekeit az Európai Parlament elé vigyék, így a spanyol bíróságoknak nagy fejtörést okozva úgy döntöttek, hogy az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) nevű pártszövetség európai parlamenti (EP) választási listájáról próbálnak bekerülni a kontinens egyik legfőbb döntéshozatali szervébe. Carles Puigdemontnak pedig sikerült is mandátumot szereznie, ám kicsit elszámolta magát.

A volt katalán kormányfő korábban úgy nyilatkozott, hogy az Európai Parlament tagjává választása esetén azonnal mentelmi jog illetné meg, és hazatérhetne Katalóniába anélkül, hogy a spanyol hatóságok őrizetbe vennék az érvényben lévő elfogatóparancs ellenére. Az EP jogi szolgálatának április 17-i közleménye azonban arról tájékoztatott, hogy ahhoz, hogy mentességet élvezhessen, előbb képviselői esküt kell tennie, méghozzá országának törvényei szerint előírt módon. Ez Spanyolország esetében a madridi központi választási bizottság előtti személyes megjelenést és eskütételt jelenti.

Puigdemont június 17-én ügyvédjét, Gonzalo Boyét küldte maga helyett a spanyol fővárosba, aki átadott a bizottságnak egy belga közjegyző által hitelesített eskütételi dokumentumot, amit a testület nem fogadott el és a politikus európai parlamenti mandátumát betöltetlennek nyilvánította.

Szintén betöltetlen maradt Antoni Comín EP-mandátuma, aki Puigdemont leváltott kormányának egészségügyi tanácsosa volt és vele együtt menekült külföldre, valamint Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes mandátuma, aki a függetlenségért folytatott népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt 18 hónapja van előzetes letartóztatásban. Előbbi szintén az ellene érvényben lévő elfogatóparancs miatt maradt távol az eskütételtől, míg utóbbinak a legfelsőbb bíróság nem engedélyezte, hogy elhagyja a börtönt, míg átveszi megbízatását.

Az abszurd helyzetet a katalánok nem hagyták annyiban és hétfőn, valamint kedden délelőtt, mikor az Európai Parlament alakuló ülését tartotta, óriási tömeggel képviseltették magukat Strasbourgban. A tüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy az EU nem talál megoldást erre a helyzetre, ezzel ugyanis 2,3 millió ember szavazatát veszi semmibe.

France: 8,000 Catalan activists gather outside EU Parliament for Puigdemont

Over 8,000 demonstrators in favour of Catalan independence gathered in front of the European Parliament in Strasbourg on Tuesday, in support of the three elected Catalan deputies who were prevented by the Spanish authorities from taking oath in Madrid and therefore occupying their seats in the European Parliament Hemicycle.