Törökbálinton egy civil önkormányzati képviselő lesz az ellenzék közös jelöltje

Törökbálinton egy civil önkormányzati képviselő lesz az ellenzék közös jelöltje

A Pest megyei településen is egy jelölt száll szembe a Fidesszel.

Úgy néz ki, Törökbálinton is egyetlen jelölt, Szőke Péter, egy helyi civil szervezet elnöke, önkormányzati képviselője száll majd szembe az őszi önkormányzati választáson a Fidesszel.

A polgármesterjelölt portálunknak elmondta, hogy a megmérettetésen nem külön pártszínekben, hanem egy civil szervezet kötelékében indulnak majd a helyi közélet szereplői, akik ezzel akarják biztosítani, hogy a kormánypárt politikusaival szemben Törökbálinton is mindenhol csak egy ellenzéki jelölt álljon rajthoz.

"2018 novembere óta zajlanak az egyeztetések a helyi lokálpatrióták és az ellenzéki politikai pártok között, ennek eredményeképpen a jelöltek a Törökbálint Holnap Egyesület színeiben mérettetik meg magukat októberben"

- közölte Szőke Péter az Alfahírrel. Az LMP, a Demokratikus Koalíció, a Momentum és a Jobbik együttműködése egyébként nemrég lett teljes az MSZP csatlakozásával.

A polgármesterjelölt elárulta, hogy a több hónapos tárgyalási folyamat alatt az egyesületben együtt gondolkodó szereplőknek sikerült közös programot is kidolgoznia, ám ennek egyelőre még nem minden részletét hozzák nyilvánosságra. A civil önkormányzati képviselő nem győzte sorolni, hogy a Pest megyei település mennyi problémával küzd, melyek jelentős része egyértelműen a fideszes többségű önkormányzattól ered:

  • a kormánypárti polgármesteren és szűk körén kívül a város minden közéleti szereplőjét kirekesztik a döntéshozatalból és a helyi diskurzusból, ellenségként kezelik őket és elhallgatják véleményüket;
  • a várost vezető klikk kezében túl sok hatáskör összpontosul, ami a demokrácia visszafejlesztését eredményezte;
  • a fideszesek látványos presztízsberuházásokra szórják a törökbálintiak pénzét, melyek jelentősen túlárazva és gyakran nem a megfelelő minőségben készülnek el;
  • ennek is köszönhető, hogy a várost sikerült az új polgármesteri hivatal építésével 1,4 milliárdos adósságba verniük, emellett
  • a polgármester és köre imádja a luxust és olyan úri huncutságokra pazarolja a forrásokat, mint a wellness-szállóban tartott kihelyezett testületi ülések.

Az ellenzéki összefogás képviselői értelem szerűen ezeknek a tendenciákat akarják meggátolni a Holnap Programja névre keresztelt, 11 oldalas javaslatcsomagjukkal, melynek legfontosabb lépései a következők:

  • megfékeznék Törökbálint katasztrofális mértékű eladósítását, felelős gazdálkodást érvényesítenének és bevételeket teremtenének a város számára;
  • korszerűsítenék a városüzemeltetést és a városgazdálkodást;
  • az ad hoc beruházások helyett összehangolt, hosszú távra kidolgozott intézményi felújításokat és ütemezett karbantartást terveznek;
  • véget vetnének a helyi ingatlanmutyinak és a zöldterületek indokolatlan beépítésének;
  • kiemelt szerepet szánnak a közösségi tervezésnek, kikérnék a fejlesztésekről a helyiek véleményét és külön ifjúságcentrikus közterületeket alakítanának ki; illetve
  • XXI. századivá és átláthatóvá tennék az önkormányzat működését, valamint modernizálnák az emberekkel való kapcsolattartást.

Emellett komplex közlekedésfejlesztési koncepcióval észszerűsítenék a település tömegközlekedését, jelentősen csökkentenék az átmenő forgalmat, a településen tervezetten áthaladó Budapest-Balaton kerékpárúthoz kapcsolódó fejlesztéseket hajtanának végre, valamint jobban integrálnák a város életébe a vasutat.

Szőke Péter a kampánnyal kapcsolatban elmondta, hogy a törökbálinti Fidesz - élén Elek Sándor polgármesterrel, illetve Földvári László és Géczy Krisztián alpolgármesterekkel - már most nagyon tart a széles körű összefogástól:

"Egyelőre a helyi adminisztráció embereivel, a jegyzővel, a főépítésszel és egy jogi szakértővel igyekeznek hitelteleníteni a jogos kritikáinkat. Úgy akarják beállítani az ellenzéki aggodalmakat, mintha lejáratókampányra készülnénk velük szemben, holott a város valós problémáiról és az ezekre adandó tényleges válaszokról szeretnénk beszélni."

Szerinte a kormánypárti városvezetés arcai ezzel párhuzamosan a "minden szép és jó, Törökbálint épül-szépül" sikerpropagandáját próbálják erőltetni, a helyiek jó része azonban átlát ezen:

"A korábban felsorolt problémák mind foglalkoztatják a városlakókat, ám sokan nem mernek nyíltan beszélni ezekről, de szűk körben elismerik: elegük van abból, hogy arrogáns, hozzá nem értő emberek vezetik Törökbálintot, akik értelmetlen, ötletszerű beruházásokra szórják a pénzt, miközben egyre csak nő a forgalom, nő a zaj és az utolsó milliméterig be akarják építeni a várost."

Hozzátette: az egyesület programjában külön foglalkoznak a helyi média sokszínűségének és propaganda helyett valódi tájékoztató jellegének visszaállításával.

Nem érzi magát biztonságban a Fidesz

"Érezhetően tartanak tőlünk"

- ezt már Erdélyi-Sándor Áron, a Jobbik törökbálinti elnöke mondta a kormánypárt helyi képviselőiről. Érdeklődésünkre ő is megerősítette, hogy a helyi fideszes vezetők igyekeznek úgy beállítani az ellenzék érvelését, mintha csak öncélú sárdobálásról lenne szó.

(Ezzel kapcsolatban egyébként érdemes megjegyezni, hogy múlt héten Földvári László és Géczy Krisztián alpolgármesterek ugyanazt a sablonszöveget osztották meg Facebook-oldalukon, melyben amiatt aggódnak, hogy "sem szülő, sem gyermek, sem család, sem közösség nem fog számítani, és a magánélet a politikai adok-kapok áldozatává válik". Mindez rendkívül érdekes egy olyan párt politikusaitól, amely 2018-ban és az azt megelőző években nem volt rest a homoszexualitás hazug vádjával, szélsőséges iszlámszimpátiával, sőt terrorista kapcsolatok gyanújával illetni a Jobbik akkori elnökét, akinek családját politikai haszonszerzés céljából lesifotósokkal és drónnal hajkurásztatták. Akkor valahogy a törökbálinti Fidesz képviselőitől sem olvashattunk ilyen aggodalmas nyilatkozatokat... - a szerk.)

A Jobbik helyi vezetője Szőke Péterrel kapcsolatban hangsúlyozta: kifejezetten alkalmasnak tartja a városvezetői posztra, de az emberek nagy része is hasonlóan gondolja, hiszen öt évvel ezelőtt teljesen önerőből ért el jó helyezést a fideszes és egy ex-fideszes jelölt mögött a polgármesterségért vívott harcban a hét jelölt között.

Erdélyi-Sándor Áron arról is beszélt, hogy a törökbálintiak részéről hosszú ideje tapintható igény mutatkozik az ellenzéki pártok és a helyi lokálpatrióták együttműködésére, ez is motiválta őket a közös indulásban.

Az Alfahírnek azt is elárulta, hogy a város nyolc egyéni körzetéből egy jut majd a DK-nak, egy az LMP-nek, egy pedig a Jobbiknak, a többiben pedig a helyi civil szféra delegáltjai indulnak - mindannyian a Törökbálint Holnap Egyesület színeiben.

"Az emberek többsége elégedetlen a jelenlegi városvezetéssel. Az EP-választás helyi eredményein is látszott, hogy egyértelműen testületváltó hangulat van a településen"

- emelte ki a törökbálinti Jobbik első embere, aki hozzátette:

"Így, hogy az összes ellenzéki erő részt vesz az együttműködésben, biztosra veszem, hogy képesek leszünk leváltani a Fideszt."

Wellness-városvezetés Törökbálinton: a fideszes polgármester urizáló testületi ülése egy luxusszállóban | Alfahír

Elek Sándor, Törökbálint fideszes polgármestere meglehetősen rendhagyó módon irányítja a rábízott várost. Nem pusztán arról van szó, hogy a testületben a kormánypárt kényelmes többséggel rendelkezik, ezért nagyjából olyan döntéseket hoz, amilyenekhez csak kedve van, hiszen az a választói akarat megnyilvánulásának eredménye.