Eltüntették hatévnyi adózását egy hivatásos tűzoltónak, a nyugdíja bánja

Eltüntették hatévnyi adózását egy hivatásos tűzoltónak, a nyugdíja bánja

Amikor az ember egy állami szervezetnél dolgozik, például tűzoltó, akkor egy dologban biztos lehet: trükközésre nulla lehetősége van, de legalább minden rendesen be van jelentve. Vagy nincs?

A 24.hu egy olyan tűzoltó esetéről ír, aki 29 éven át volt hivatásos, majd nyugdíjazása után kiderült, hogy baj van:

a 29-ből 6 évre nem szerepelt sem jövedelmi-, sem bevallási-, illetve nyugdíjjárulék-fizetési adat sem a nyugdíjfolyósítónál, sem a NAV-nál. Így ezek az évek nulla forintot jelentenek majd a tűzoltó nyugdíjában.

Az adminisztrációs hibák miatti hátrányát ráadásul orvosolni sem tudja: hiába járta végig az adóhatóságot, a nyugdíjfolyósítót, a kormányhivatalt, korábbi munkaadóját, mindenki egymásra mutogat. Azt már elismerték, hogy valóban dolgozott, az időt jóvá is írták számára, de jelen állás szerint befizetéseket akkor sem látnak, és emiatt a nyugdíja is alacsonyabb lesz.

A rendvédelmi szerveknél, mint a tűzoltóknál vagy éppen rendőröknél már eleve problémás, hogy a kormány 2012-ben megszüntette a korkedvezményes, szolgálati nyugdíjat. Lapunknak nyilatkozó szakszervezeti vezetők szerint az alacsony személyi utánpótláson sem segít, hogy a szakma egyik legvonzóbb tételét vették el. Eközben a tűzoltói átlagfizetés nettóban 180 ezer forintra tehető, míg a kezdők 153 ezerrel számolhatnak havonta.