Szinte minden drágult a boltokban

Szinte minden drágult a boltokban

A fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak júniusban az egy évvel korábbinál, májushoz viszonyítva az árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az év első hat hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, és 0,2 százalékkal nőtt májushoz képest.

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk, és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben.

Májusban 3,9 százalékos volt a fogyasztói árak növekedése az előző év azonos időszakához képest; a lassulást két fő tétel okozta, az üzemanyagok árának csökkenése, illetve a dohánytermékek jövedéki adójának bázisból való részbeni kiesése - mondta az adatok ismertetésekor Quittner Péter, a KSH osztályvezetője.

Az élelmiszerek ára átlagosan 5,8 százalékkal nőtt tavaly júniushoz viszonyítva. Ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,7, a sertéshúsé 12,1, a liszté 11,4, a péksüteményé 8,6, a kenyéré 8,0 százalékkal magasabb, a tejé 5,7, a kávéé 4,3, a tojásé 2,6 százalékkal alacsonyabb lett.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,1, ezen belül a dohányáruké 9,5 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatásokért 3,1, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,0 százalékkal kellett többet fizetni.

A járműüzemanyagok ára 1,3 százalékkal mérséklődött.

Májushoz képest csökkent

Májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,1 százalékkal mérséklődött júniusban, meghatározóan az idényáras élelmiszerek árának 2,4 százalékos csökkenése miatt. Enélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt.

Az élelmiszereken belül a sertéshús 2,1, a kenyér 1,0, a sajt 0,5 százalékkal drágult, a többi tejtermék ára összességében 1,5 százalékkal csökkent.

A szolgáltatásokért 0,4 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a sport- és múzeumi belépők ára 1,9 százalékkal emelkedett.

A tartós fogyasztási cikkek ára 0,5, az üzemanyagoké 3,7 százalékkal csökkent.

(MTI)