Két tüntetőnek fizethet több százezer forintot az Origo

Két tüntetőnek fizethet több százezer forintot az Origo

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfelei jogerősen pert nyertek az Origóval szemben - írja a hvg.hu. A kormánypárti lap a bíróság ítélete szerint szándékosan lejáratóan számolt be a két tüntetőről, akik a parlament alakuló ülésének napján demonstráltak. A Fővárosi Ítélőtábla szerint az újságíróknak kiemelt felelőssége van abban, hogy a közölt információk hitelességét ellenőrizzék, a bíróság megállapította, hogy az Origo ezeket az alapelveket nem tartotta be.

A cikk "Mélypont: a kormányellenes tüntetők egyházi vezetőket köpdöstek le" címmel jelent meg, illusztrációnak egy olyan fotót használtak, amin a két civil tüntető felismerhető módon volt ábrázolva, a kép alatt ezzel a szöveggel: "kormányellenes tüntetők egyházi vezetőket támadtak meg és köptek le". A két demonstráló viszont csak a róluk szóló tudósításból értesült egyáltalán arról, hogy egyházi vezetőkkel szemben erőszakos cselekmények történtek.

A TASZ jó hírnév sérelme miatt indított eljárást az Origo ellen, elsőfokon a Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetet, arra hivatkozva, hogy a kép alatti írás és a cikk nem - a kép ellenére sem - nevezte meg őket személyesen elkövetőkként, a képet pedig tömegfelvételként kell értékelni, ezért nem kell a hozzájárulásuk sem az elkészítéshez, sem a felhasználáshoz.

A TASZ fellebbezett, a másodfokon eljáró Ítélőtábla már nekik adott igazat. Az Origót fejenként 300 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezték.