Elképesztő munkaerőhiány a boltokban, pedig a megoldás pofonegyszerű

Elképesztő munkaerőhiány a boltokban, pedig a megoldás pofonegyszerű

A nyári idénymunka óriási gondot okoz a kereskedelemben. 

Nem elég az általános munkaerőhiány az áruházakban, a kereskedelemben dolgozókat a nyári szezonális munkalehetőségek is elcsábítják a boltokból, mert például turisztikai állásokban több pénzt kereshetnek és több a szabadidejük - írta a kormányzati Magyar Nemzet szerdán. 

A lap szakszervezeti körökből úgy értesült, hogy a fokozódó fluktuáció miatt a szokásosnál is nagyobb feladatot jelent megszervezni a napi munka ellátását az üzletekben és a raktárakban. Nem ritka, hogy a 12 órás műszak helyett 15 órát kell dolgozniuk az áruházi beosztottaknak, úgy, hogy nem tudják kivenni a munkaközi szüneteket, mert kevesen vannak az adott munkára. Gondot okoz a hét végi munkaszervezés is. 
   
Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, a kórosan kevés alkalmazott miatt több olyan megoldást alkalmaznak az áruházak, amelyek szembemennek a törvényi előírásokkal. Úgy vélte, elkerülhetetlen, hogy ősszel konkrét javaslatok szülessenek a munkaerő-problémák megoldására, különben a magas élőmunka-igény miatt az év végére akadályokba ütközhet az ellátási lánc előírások szerinti működtetése.

És hogy mi is a pofonegyszerű megoldás?

Például tisztességes bérek, és akkor nem menne el a dolgozó.

Nem így gondolja a korábbi fideszes országgyűlési képviselő, jelenleg az ellenzéki pártokat sorra sarcoló ÁSZ vezetője, aki szerint a megoldás, hogy még többet dolgozzanak a magyarok.

ÁSZ-elnök: a mai munkaerőhiány idején jó megoldás a túlórakeret növelése | Alfahír

„Ne legyünk álszentek: az a vállalkozó, aki jelentős megrendelést kapott, eddig is megoldotta, hogy a dolgozói elvégezzék a munkát, legfeljebb eddig csak zsebbe, feketén mentek ilyenkor a pluszmunkáért járó juttatások"- fogalmazott Domokos.