Az irániak megpróbáltak elfogni egy brit hajót

Az irániak megpróbáltak elfogni egy brit hajót

Az iráni Forradalmi Gárda hajói megpróbáltak feltartóztatni a Hormuzi-szorosnál egy brit tartályhajót, de meghátráltak a tankert kísérő brit hadihajó közbelépése után - közölték amerikai médiaforrások csütörtökön.

A szerdai incidensről egy brit kormányszóvivő azt mondta, az irániak megpróbálták megakadályozni, hogy a tartályhajó átkeljen a szoroson.

A hírt megerősítette az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) is.

A tanker éppen a szoros felé közelített, amikor megjelent öt iráni őrhajó - vélhetőten a Forradalmi Gárda parancsnoksága alatt. Az irániak végül akkor fordultak vissza, amikor a brit királyi tengerészet egyik fregattja azonnali távozásra szólította fel őket.

Bosszú lehetett

Múlt héten Gibraltárnál tartóztattak fel a britek egy iráni tankerhajót, ami nyersolajat szállított Szíriába, megszegve ezzel az embargót. Haszan Róháni elnök akkor így fenyegetőzött: 

Kimondom, hogy a britek keltik a bizonytalanságot, és majd később megtapasztalják ennek a következményeit.

A Hormuzi-szorosban történt korábbi incidensekről és az amerikai-iráni viszonyról Szalai Máté kutatót kérdeztük:

Gyáva nyúl játékba kezdett Amerika és Irán | Alfahír

Teljesen perdöntő bizonyíték nem áll rendelkezésre, de valószínűsítem, hogy Irán, vagy iráni félállami, esetleg nem állami szervezet állhat az incidens mögött, különösen az első esetben, mert beleillik az iráni stratégiába. Irán azt érezheti, hogy sarokba van szorítva, Amerika eszkalációs játékba kezdett, amire valahogy reagálniuk kell.