Felfüggesztette a parlament Demeter Márta mentelmi jogát

Felfüggesztette a parlament Demeter Márta mentelmi jogát

Ahogy az várható volt, az Országgyűlés kiadta Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőt, így megkezdődhet ellene a bírósági eljárás.

Az ellenzéki politikussal szemben a kormánypártok, és kapcsolat szervei azután kezdtek hajtóvadászatot, miután írásban kérdezte a honvédelmi tárcát arról, hogy Orbán Viktor egyik lánya, Flóra utazott-e egy honvédelmi repülőgépen. 

Ez odáig jutott, hogy pénteken, az önkormányzati választások előtti utolsó parlamenti ülésen már a mentelmi jogát is megvonták - és a kormánysajtó már arról cikkezett, hogy hivatali visszaélés ügyében indult büntetőeljárás nyomán három évet is kaphat a politikus. 

Jellemző, hogy Farkas Flórián sérthetetlenségét továbbra is őrzi a fideszes többség, egyedül csak Simonka György mentelmi jogát függesztették fel a kormányoldalon, de az ő korrupciós tevékenységét már igen nehéz védeni. 

Egyébként mind Magyar György, mind Schiffer András úgy nyilatkozott, hogy a Demeter Márta elleni vád nem áll meg. 

Az LMP frakcióvezető-helyettesének mentelmi jogát 131 képviselő szavazta meg

(jellemző, hogy a nyilvánvaló politikai leszámolásra, illetve az ellenzéki képviselők jogosítványainak csorbítására irányuló kísérletre a kormánypártokon kívül csak a Mi Hazánk képviselői - Apáti István kivételével - mondtak igent),

és 52-en nyomtak nemet.

Már délelőtt tudható volt

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága még a délelőtt folyamán javasolta a politikus mentelmi jogának felfüggesztését. 

Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke a pénteki zárt ülés után újságíróknak elmondta: a testület azt a gyakorlatát követte, hogy közvád esetén nem gördítenek akadályt az igazságszolgáltatás működése elé. Felidézte, a legfőbb ügyész fordult az Országgyűléshez, miszerint alapos a gyanú, hogy Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra, és ezáltal megvalósíthatta a hivatali visszaélés bűntettét. Többségi döntéssel javasolják a mentelmi jog felfüggesztését.

Demeter Márta azt mondta: ha eljárás lesz az ügyéből, akkor bíróság előtt kész megvédeni az igazát. Szerinte az egész ügynek, "felségsértési pernek" az a lényege, hogy megfélemlítsék az ellenzéki képviselőket, hogy azok ne merjenek kérdezni, ne merjék kontrollálni a kormányzat működését. Elmondása szerint a munkáját végezte, amikor törvényes keretek között kérdést tett fel, és jogi és tartalmi szempontból is alaptalanul vádolják.

Arra a felvetésre, nem érzi-e, hogy hibázott, úgy reagált: ezekre a kérdésekre számtalanszor válaszolt az elmúlt hónapokban. 

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője hozzátette: az üggyel összefüggésben konzultált az ellenzéki frakcióvezetőkkel, és valamennyi képviselőcsoport azon az állásponton van, hogy ez egy politikai leszámolási kísérlet, aminek a célja az ellenzéki képviselők megfélemlítése.

A kormánylap 3 éves börtönnel fenyegeti Demeter Mártát - Magyar György csodálkozik, hogy ehhez Polt Péter a nevét adta | Alfahír

A kormánylapként működő Magyar Nemzet szerda reggel már arról cikkezett, hogy "Demeter Márta három évet is kaphat"; a lap abból indult ki, hogy amennyiben a T. Ház pénteken felfüggeszti a mentelmi jogát, Demeter Mártát már a jövő héten meg­gyanúsíthatják, és ha beigazolódik a hivatali visszaélés bűntette, úgy az LMP-s képviselőt akár hároméves szabadságvesztéssel is sújthatják.

Előzmény

Fideszes képviselők még 2018 októberében feljelentették Demeter Mártát, miközben azt követelték, hogy pártja hívja őt vissza a tisztségeiből, novemberben a lakájmédia már arról cikkezett, hogy az ügyészség is nyomoz ellene. Idén januárban Kövér László házelnök elintézte, hogy visszavonják a NATO parlamenti közgyűlési tagságát, és februárban már nemzetbiztonsági kockázattá is minősítették Demeter Mártát, így elmondhatta magáról azt a kétes dicsőséget, hogy 1990 óta ő az első olyan képviselő, akit kizártak egy parlamenti bizottságból.