Két év után kivágták az öngyilkossági jelenetet a nagy visszhangot kiváltó tinisorozatból

Két év után kivágták az öngyilkossági jelenetet a nagy visszhangot kiváltó tinisorozatból

2017-ben nagy visszhangot váltott ki a 13 Reasons Why című tinisorozat, ami azt dolgozza fel, hogy mi vezet egy tizenéves gimnazista lány öngyilkosságához és ezt a környezete hogyan éli meg, hogyan dolgozza fel a traumát.

A sorozat első évadának utolsó részét azzal a figyelmeztetéssel kezdték a készítők, hogy fiatalabbak és érzékenyebbek ne nézzék, mert felkavaró képsorok következnek. Az epizódban egy háromperces jelenetben a főszereplő lány látványosan felvágja az ereit egy kádban és végignézzük haláltusáját. Ezt vágta most ki a Netflix, bár annak idején a készítők azt nyilatkozták, hogy azért csinálták ilyen látványosra és fájdalmasra az öngyilkosságról szóló jelenetet, nehogy szépnek vagy romantikusnak tűnjön az ilyesmi, és elvegyék a kedvét azoknak, akik saját életük kioltásán gondolkodnának.

Orvosi szervezetek azonban azt állítják éppen az ellenkezőjét érhették el az alkotók. Tanulmányokkal támasztották alá, hogy a premier után nőtt az öngyilkosok aránya a fiatalok körében. Így a Netflix most engedett a panaszosoknak és kivették a jelenetet, hogy a sorozat tovább folytatódhasson.