Hihetetlen: túl sok lett a jó tanuló, ezért titokban visszavonták a díjazásaikat

Hihetetlen: túl sok lett a jó tanuló, ezért titokban visszavonták a díjazásaikat

Zuglóban elismerés nélkül maradtak azok az általános iskolás diákok, akik elértek 100 darab ötös osztályzatot a tanév során. Pedig az Index szerint az iskolájuk, pontosabban a XIII. és XIV. kerületi intézményeket érintő Közép-Pesti Tankerületi Központ „100 ötös” nevű programja azt ígérte, hogy aki eléri ezt a szép számot, az majd kap valamilyen elismerést a tanévzárón.

Ebből végül nem lett semmi, az évzárón csak sunyi módon hallgattak a díjakról, így végül a szülők kezdtek érdeklődni, hogy mi lesz jó tanuló gyermekeik kiérdemelt jutalmával. A válasz pedig döbbenetes.

Az egyik iskola igazgatónőjétől a következő levelet kapták meg a kollégák és a szülői munkaközösség tagjai:

Kedves Kollégák, Kedves SZMK! Miután nem érkeztek meg a gyerekeknek ígért oklevelek, tegnap felhívtam a tankerületi központot. Érdeklődésemre azt a tájékoztatást kaptam, hogy az iskolák nagyságrendekkel több gyerek nevét küldték be, mint amire számítottak, és sajnos nincs mód ennyi tanulót oklevéllel jutalmazni, ezért a „100 ötös” programot leállították. Őszintén sajnálom, hogy a legjobb tanulóinknak okoztunk ezzel csalódást. Szép nyarat, jó pihenést mindenkinek!

Igen, jól olvasták: a tankerületi központnak megoldhatatlan gondot jelentett az, hogy túl sok lett a jó tanuló a kerületben, és ezért több laminált A4-es oklevelet kellett volna gyártani, mint gondolták. Ezért inkább külön értesítés nélkül, csendben, egyetlen szó nélkül megszüntették az egész programot.

Természetesen a sunyiság itt sem ért véget, mert a lap sem az adott iskola igazgatóját, sem a tankerület vezetőjét nem tudta elérni, azok semmilyen kérdésre nem reagáltak.

Ami dologban mégis a legszomorúbb, az a totális, és főleg oktatási szakemberektől rendkívül kínos pedagógiai csőd:

a gyermekekkel elhitetik, hogy a kemény munkának gyümölcse lesz, majd miután lelkesen dolgoznak, végül tisztességtelen módon szembesítik őket azzal: nincs semmilyen elismerés.