A szlovák államfő Budapesten érdeklődött a magyar igazságszolgáltatás helyzetéről

A szlovák államfő Budapesten érdeklődött a magyar igazságszolgáltatás helyzetéről

Zuzana Čaputová, az új szlovák államfő körbejárta a V4-országokat, Budapesten múlt héten járt, találkozott Áder Jánossal és Orbán Viktorral is. Čaputová a Pátria Rádiónak számolt be a találkozókról, kifejtve, hogy

"felmerültek neuralgikus pontok is, ahol eltérő volt a véleményünk, de a vita után is kezet tudtunk nyújtani egymásnak."

Az egyik neuralgikus pont az igazságszolgáltatás lehetett, a szlovák államfő korábban jogvédőként dolgozott.

„Lengyelországban és Magyarországon is rákérdeztem az igazságszolgáltatás helyzetére, mert korábban analitikusként foglalkoztam a bírósági rendszerek működésével, felvilágosítást kértem olyan kérdésekben, amelyeket az Európai Unió kritizált."

Čaputová tolmácsolta is értékrendjét ebben a kérdésben a többi V4-es ország vezetőjének, szerinte konstruktív párbeszéd alakult ki a témáról.

Trianon

Arra a kérdésre, hogy részt venne-e Áder Jánossal közös trianoni megemlékezésen, így válaszolt:

„Bármilyen megemlékezésen való részvétel főleg azon múlik, milyen a kontextus, milyen a retorika. Ezt persze én magam is alakíthatom. Tudom, hogy a magyarság számára roppantul érzékeny a téma. Mindenesetre egy szomszéd ország képviselőjével kezet fogni jó és fontos, nem véletlen, hogy az első külföldi útjaim éppen a szomszédokhoz vezettek.”

Čaputová ennek kapcsán arról is beszélt, hogy sok magyart ismert meg, 1989 előtt az első külföldi útja Magyarországra vezetett.

"Magaménak érzem közös történelmünket, érzékelem Szlovákia sokszínűségét"

- mondta.