Schmidt Máriáék megrendelték, de ki nem fizették a rendszerváltó Orbánról szóló videót

Schmidt Máriáék megrendelték, de ki nem fizették a rendszerváltó Orbánról szóló videót

A Schimdt Mária által irányított Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány rendelt egy kisfilmet a rendszerváltás 30. évfordulójára szánt június 16-i Szabadságkoncertre meghívóként, ebben szerepel rendszerváltó hősként Orbán Viktor is, valamint erre verethették a VOLT-on a fesztiválozók.

A 444 azt írja, hogy a gyártó cégnek eddig nem fizették ki teljes egészében a videót. A filmen dolgozó több embertől is úgy értesültek, hogy a közalapítvány által megbízott gyártócég, a Szupermodern Stúdió Kft. nem tudja kifizetni őket.

Az eredeti koncepció nem is az lehetett, hogy Orbán Viktort messiásként ábrázolják, aki kiűzte a szovjeteket, de a Schmidt Máriáék által kért módosítások ilyen irányba vitték a kisfilmet.

A lap viszont azt írja, hogy több tízmillió forintot nem utaltak át a gyártónak, a közalapítvány arra hivatkozva tarthatja vissza a pénzeket, hogy a gyártó késve adta le a filmet, így érvénybe lépett a kötbér. A 444-nek név nélkül nyilatkozó stábtagok ezt nem tartják igazságosnak, mert szerintük túl szorossá vált a határidő a módosítási kérések és a komoly utómunka miatt.

A közalapítvány nem válaszolt a 444 kérdéseire, a gyártó cég sem adhatott tájékoztatást a titoktartási szerződés miatt.