4,7 milliárd forinttal támogatja egy dél-koreai cég építkezését a magyar kormány

4,7 milliárd forinttal támogatja egy dél-koreai cég építkezését a magyar kormány

Letették a dél-koreai Doosan rézfóliagyártó-üzemének alapkőletételét kedden. A 31 milliárd forintos ráfordítással a tatabányai ipari parkban megvalósuló beruházást a kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segítette - ismertette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, a kezdetben 181 új munkahelyet teremtő vállalat a teljes kapacitás elérésekor évente 50 tonna rézfóliát gyárt majd. Ez a mennyiség évente 2,2 millió elektromos autó akkumulátorainak előállítására elég.

A miniszter kiemelte, hogy rekordokat döntenek a dél-koreai vállalatok befektetései. Az első fél évben Dél-Korea volt Magyarország legnagyobb külföldi beruházója, 350 milliárd forintos összeggel.

"Öt év óta most fordult elő először, hogy Magyarországon az első fél évben befektetési értékben és az új munkahelyek számában nem a németeké, hanem Dél-Koreáé az első hely" - mondta, hozzátéve, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2018-ban 50, míg 2019 első hat hónapjában 41 százalékkal emelkedett.

(MTI)