A pedagógushallgatók és a pályakezdők majdnem fele elfordul a tanítástól

A pedagógushallgatók és a pályakezdők majdnem fele elfordul a tanítástól

De azért a kormány szerint nincs pedagógushiány.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylésére küldött válaszára hivatkozva a Népszava azt írja: előfordul, hogy a pedagógusképzésre felvett hallgatók kevesebb mint fele jut el addig, hogy iskolában tanítson.

Vagyis hiába kommunikálja a kormány évről évre sikerként a tanári képzésekre jelentkezők számának növekedését, az Emmi adatai is alátámasztják, hogy maga a pedagóguspálya továbbra sem népszerű a fiatalok körében – fogalmaz a Népszava.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának elnöke a lapnak azt is elmondta, mindehhez még hozzájön a lemorzsolódás: a PDSZ számításai szerint a kezdő pedagógusok mintegy 30 százaléka egy év után, további 30 százalék öt év után elhagyja a pályát. 

A szakszervezeti vezető szerint, amíg nem javul a tanárok szakmai, anyagi és társadalmi megbecsülése, nem is fog pozitív irányba változni a helyzet. Egy kezdő pedagógus ma bruttó 180 ezret keres, más területen tanári diplomával ennél jóval többért lehet elhelyezkedni.

A kormánypárti Magyar Hírlap közben arról ír, hogy a köznevelésben dolgozó pedagógusok száma valamivel százötvenezer fölött van, a betöltetlen álláshelyeké két-háromezer. A Klebelsberg Központ elnökével készített tavaly interjúra hivatkozva a lap azt is hozzátesz: vagyis a hiány maximum kétszázalékos, és ennek egy része is csupán a „nyaranta természetes fluktuáció”.

 

A kúriához fordulnak a pedagógusok | Alfahír

A Kúriához fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amelyben arra kérik a szervezetet, hogy állapítsák meg a sztrájk jogszerű feltételeit - értesült az ATV.