Boris Johnson mindent megtesz, hogy ne legyen határellenőrzés az ír-északír határon

Boris Johnson mindent megtesz, hogy ne legyen határellenőrzés az ír-északír határon

A brit kormány nem akar fizikai határellenőrzést az ír-északír határon

- hangsúlyozta Boris Johnson brit kormányfő az ír hivatali partnerével folytatott keddi telefonbeszélgetésén.

A brit miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson ismét egyértelművé tette, hogy az Egyesült Királyság mindenképp kilép az Európai Unióból a brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) jelenleg érvényes határnapján, október 31-én. Ugyanakkor biztosította Leo Varadkar ír miniszterelnök afelől, hogy kitartanak a felekezeti erőszakot lezáró nagypénteki béke mellett, és soha nem állítják vissza a fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország közötti határszakaszon, amely a Brexitet követően az egyedüli szárazföldi határ lesz az EU és az Egyesült Királyság között.

A brit kormányfő hivatalának tájékoztatása szerint

Boris Johnson hangsúlyozta, egyértelmű célja, hogy az Egyesült Királyság megállapodással lépjen ki az Európai Unióból, de ehhez olyan megállapodásra van szükség, amely nem tartalmazza az ír-északír határra vonatkozó tartalékmegoldást. 

A kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora - amelynek a szerda óta hivatalban lévő Johnson az egyik szószólója - és a kisebbségben lévő kormányt kívülről támogató észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) határozottan elveti a tartalékomegoldást (backstop). Az erről szóló záradék alapján ugyanis az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását.

A két kormányfő kitért az észak-írországi önkormányzatiság helyreállításának ügyére is, és a tájékoztatás szerint eltökéltek abban, hogy ez a lehető leghamarabb megvalósuljon. A felekezeti hatalommegosztásra alapuló önkormányzatiság 2017 januárja óta nem működik Észak-Írországban, áprilisban azonban Leo Varadkar és Johnson hivatali elődje, Theresa May megállapodott az önkormányzatiság helyreállítását célzó tárgyalások felújításáról. Az új brit kormányfő a támogatásáról biztosította a folyamatban lévő tárgyalásokat. 

Ez volt a két politikus első telefonbeszélgetése azóta, hogy Boris Johnson lett a brit kormányfő. Leo Varadkar gratulált kollégája kinevezéséhez.