Török Gábor: nyoma sincs egy ellenzéki Orbán Viktornak, aki mögött tábor sorakozhatna fel

Török Gábor: nyoma sincs egy ellenzéki Orbán Viktornak, aki mögött tábor sorakozhatna fel

Az önkormányzati választások kapcsán a politológus azt mondta: egyre fontosabb az ellenzék számára a közös érdek, ha 2022-ben minimális eséllyel akarnak indulni.

Az Inforádió vendége volt Török Gábor politikai elemző, aki többek között arról beszélt, hogy meglepő eredményeket hozott az európai parlamenti választás az ellenzéki pártok erőviszonyai szempontjából.

Az LMP, a Jobbik és az MSZP - , ha eltérő mértékben is - de egyaránt jelentősen veszítettek az erejükből – állapította meg a politológus. A visszaesés az LMP-nél volt a leglátványosabb, viszont a DK és a Momentum, amiket az EP-választás előtt nem mértek acélosra, megerősödtek.

Úgy látszik, nem pillanatfelvételről van szó, hanem az az új realitás, hogy a DK és a Momentum az ellenzék két vezető ereje, fél évvel ezelőtt ezt még vicces lett volna kimondani

– mutatott rá Török Gábor. Ugyanakkor a Jobbik és az LMP olyan mély válságban vannak, amelyből nagyon nehéz észrevenni a kivezető utat.

„A Jobbik és az LMP egyaránt a túlélésért küzd”

 - tette hozzá a politológus. Majd azt is megjegyezte: a két pártnál hiányzik a politikai teljesítmény és a politikai jövőkép. Azt is hangsúlyozta, hogy az MSZP kapcsán sem lehet semmi biztatót elmondani.

A DK erősebb lett, de van-e benne több ennél?

A magyar ellenzéknek az elmúlt kilenc évben sok problémája volt, az egyik pont az, hogy egy széttagolt szerkezetben nem igazán lehetett tudni azt, melyik politikai erő a legerősebb. Egyrészt a többiek sem fogadták el az egyiket egyértelműen vezető erőnek, másrészt pedig a különbségek sem voltak olyan jelentősek – fejtette ki Török Gábor. Bár a DK látszik most a legerősebbnek, a politológus emlékeztetett rá, a százalékok tekintetében abban a sávban mozog, amelyikben 2010 után az MSZP, 2014 második felétől meg a Jobbik.

Török Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbik sem tudott az ellenzék egyedüli vezető erejévé válni, és pont az volt a Fidesz hatalmon maradásának egyik fontos garanciája, hogy az ellenzékben senki ne tudjon kiemelkedni.

Török Gábor a DK mostani helyzetéről azt mondta, DK-s politikusként, illetve a kormányoldalon is hasznos lehet azt kommunikálni, hogy a párt az ellenzék egyértelmű, egyedüli vezető ereje, de valójában ettől nagyon messze van. Annak sincs semmilyen realitása, hogy a DK a többi ellenzéki pártokkal kötött megállapodásai alapján legyen vezető erő, mint ahogy az is kevéssé elképzelhető, hogy a választók az erő vonzását és gravitációját érezve hozzájuk menjenek.

A politológus megjegyezte: korábban az MSZP és a Jobbik is ezt szerette volna elérni, de ez nem sikerült.

Az ellenzéki szavazók elvesztették erős pártkötődésüket

Török Gábor kiemelte, az elmúlt időszak tanulsága az volt, hogy az ellenzéki szavazók többségénél a pártidentitás, a pártkötődés „borzalmas mértékben” fellazult.

„Van egy nagyon erős hullámmozgás, ide-oda csapódás attól függően, hogy kit éreznek erősebbnek, vagy kiben látják a reményt arra, hogy a Fideszt megállítsa vagy leváltsa.”

Török Gábor azt – finoman szólva – sem hisz, hogy a DK vagy Gyurcsány Ferenc emelkedhet majd ki az ellenzékből.

„Ha az ellenzéknek lenne Orbán Viktora, egy jól beazonosítható politikai vezére, vezetője, nem lenne elképzelhetetlen, hogy az ellenzéki tábor felsorakozzon egy politikai erő mögött”

- vélekedett. Hozzátette: ma semmi nyoma egy ilyen politikusnak.

Nagy a tétje az önkormányzati választásoknak

Az önkormányzati választásokra kitérve a politológus azt mondta: egyre fontosabb az ellenzék számára a közös érdek, ha 2022-ben minimális eséllyel akarnak indulni. Minden elnyert pozíció fontos lesz a számukra. Az ellenzéknek Budapesten és a megyei jogú városokban van esélye nyerni.

A politológus szerinte Karácsony Gergelynek 50 százalék esélye van nyerni, a fővárosi polgármesteri pozíciók esetében pedig maximum a felét szerezheti meg az ellenzék. A megyei jogú városokból, ha az eddigi 2-höz 3-4-et tudnának hozzátenni az ellenzéki pártok, az már siker lenne. Ez megadná az esélyét, hogy az ellenzéknek legyenek szigetei, bázisai, illetve erőforrásokat jelentene.

Török Gábor az önkormányzati választások nagy kérdésének azt tartja: ha az ellenzék sikerrel szerepel a megállapodásoknak köszönhetően, vajon ezt tovább tudja-e vinni 2022-ig. Ha elmarad ősszel a siker, akkor nem nagyon van értelme arról beszélni, hogy az ellenzéknek 2022-re esélyei vannak, kivéve persze, ha nem történik valami olyan, amit ma még nem látunk előre.

„Márpedig mindig olyan dolgok szoktak történni, amiket nem látunk előre”

 - tette hozzá a politológus. Török Gábor azt is megjegyezte: kudarc esetén, ha a Fidesz megismétli a 2014-es eredményét az önkormányzati választásokon, akkor teljesen más politikára lesz szüksége az ellenzéki pártoknak.