Nem tudni, hogy miért lökte az afrikai férfi a vonat elé az anyát gyermekével

Nem tudni, hogy miért lökte az afrikai férfi a vonat elé az anyát gyermekével

Továbbra is ismeretlen a frankfurti főpályaudvaron történt gyermekgyilkosság feltételezett elkövetőjének indítéka, az eritreai származású férfi nem tett vallomást - közölte a németországi nagyváros ügyészségének szóvivője.

A menedékjoggal Svájcban élő férfi "semmit sem mondott a lehetséges indítékokról, vagy arról, hogy miért jött Frankfurtba" - idézték német hírportálok a szóvivőt, aki azt is közölte, hogy a hétfőn történt bűncselekményről már 34 beszámoló és egyéb anyag, köztük videofelvétel érkezett a szemtanúktól. 

A 40 éves férfit előzetes letartóztatásba helyezték. Emberöléssel és kétrendbeli emberölési kísérlettel gyanúsítják. A nyomozás megállapításai szerint hétfő délelőtt vonat elé lökött egy anyát gyermekével.

A 40 éves nő még el tudott menekülni a vágányra érkező nagysebességű vonat elől, a 8 éves kisfiú viszont a szerelvény alá került és szörnyethalt. Német sajtójelentések szerint nyaralni indultak volna a vonattal. 

A feltételezett elkövető megpróbált letaszítani a peronról egy harmadik embert is, egy 78 éves nyugdíjas nőt, aki ugyan megsérült, de nagy szerencsével sikerült elhárítania a támadást. A férfi ezután elmenekült, a pályaudvar közvetlen közelében járókelők üldözőbe vették, leteperték és átadták a rendőröknek. 

A svájci hatóságok adatai szerint a gyanúsított 1979-ben született az Afrika északkeleti részén fekvő Eritreában, és 2008-ban szerzett menedékjogot Svájcban. Házasságban, rendezett körülmények között élt, volt állandó munkája, feleségével három kisgyermeket neveltek.

Az év elején pszichés gondok miatt betegállományba helyezték. 

A napokban elmenekült Svájcból, miután körözni kezdték, mert megfenyegette és bezárta feleségét és gyermekeit, majd késsel megfenyegette, fojtogatta és szintén bezárta egy szomszédját. 

Az ortodox keresztény felekezethez tartozó férfinek korábban nem volt komolyabb rendőrségi ügye, az otthonában tartott házkutatáson nem találtak bármiféle radikalizálódásra vagy ideológiai indítékra utaló jeleket. Arra utaló jelek sincsenek, hogy ismerte volna azt a három embert, akikre a frankfurti főpályaudvaron rárontott.

Az eset országszerte megdöbbenést váltott ki, és új lendületet adott a közbiztonság, illetve a közbiztonság és a bevándorlás kapcsolatáról szóló közéleti vitáknak.

A német hatóságok szerint a férfi nem került kapcsolatba a német menekültügyi rendszerrel. A német kormány menekültpolitikájának bírálói körében követendő példaként számon tartott Svájcban az eritreai férfi korlátlan időre szóló tartózkodási engedélyt kapott.

Az egyik leghíresebb német kriminológus, Christian Pfeiffer a közbiztonságról szóló vitákkal kapcsolatban a Passauer Neue Presse című lapnak nyilatkozva rámutatott, hogy a halált okozó erőszakos bűncselekmények száma nem növekedik, hanem csökken Németországban. Az úgynevezett befejezett - a sértett halálával végződő - emberölések száma az ország újraegyesítése óta 63 százalékkal esett vissza - emelte ki a szakértő.

Egy afrikai férfi vonat alá lökött egy édesanyát a gyermekével Frankfurtban

Vonat alá löktek egy nyolcéves kisfiút és az édesanyját a frankfurti főpályaudvaron - írja a Die Welt. A kisfiú életét vesztette, az édesanyja még ki tudott mászni a vonat elől a sínek közé. A rendőrség arról tájékoztatott, hogy a bűncselekményre hétfőn 10 óra előtt nem sokkal került sor.