18-szor több extra pénz jutott a Budai Várra, mint kórházakra

18-szor több extra pénz jutott a Budai Várra, mint kórházakra

   

Úgy költött el 304 milliárd forintot a költségvetési maradványokból az idén a kormány, hogy abból az egészségügynek és az közoktatásnak alig 4 milliárd jutott - írja a Népszava.

Nem csapott nagy hírverést, de a kormány az év első hét hónapjában az elmúlt évek költségvetési maradványaiból már úgy költött el 304 milliárd forintot, hogy az eredetileg nem is szerepelt a kiadási tervekben.

Az adatokból kiderül, hogy csak látványberuházásokra 19 milliárd forintot költött a kormány, amelyből

18 milliárd a Budai Várra ment el.

A költségvetési maradványok célja általában az, hogy a kormány az államadósság mértékét csökkentse vele, azonban a kormányzat másképpen gondolta. 

A legtöbb pénz (139 milliárd forint) gazdaságfejlesztésre ment az idén, ezek közül a legtöbbet, a debreceni BMW gyár előkészítésére  33 milliárd forintot, míg a Magyar Falu programra 29 milliárdot költött az állam.

A második legnagyobb összeget, mintegy 28 milliárd forintot a kormány oktatásra költötte. A pénz nagy részét azonban két olyan intézmény kapta, ahol nagy befolyással rendelkezik az állam. 24 milliárd forint jutott a Corvinus Egyetem alapítványának feltőkésítésre, illetve további 1,5 milliárd forintot kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésekre.

Közoktatásra alig három milliárd forint jutott.

Az egészségügy még ennyire sem volt fontos, mivel csupán 1 milliárd forintot kapott.

48 milliárd forintnyi maradványpénzt már a múlt héten is szétosztott a kormány. Ebből 11 milliárd forintot a Rogán Antal felügyelete alatt működő Miniszterelnöki Kabinetiroda kapta turisztikai támogatásokra, amihez még öt milliárdot hozzácsaptak. Ez utóbbit Rogánék kormányzati kommunikációra költhetik el, így

az idén 42,5 milliárdot fordíthat kormányunk propagandára.
.