Nemzetközi nyomás nehezedik a magyar kormányra az orosz beruházási bank miatt

Nemzetközi nyomás nehezedik a magyar kormányra az orosz beruházási bank miatt

Leginkább Washington szeretné elérni, hogy szűkítsék a bank diplomáciai kedvezményeit.

A Népszava több forrásból is úgy értesült, hogy erős diplomáciai nyomást helyezett több kormány, de elsősorban az amerikai adminisztráció az Orbán–kabinetre az orosz dominanciával működő Nemzetközi Beruházási Banknak (IIB) adott széleskörű jogosítványok és mentességek miatt.

A lap forrásai szerint az érintett kormányok elsősorban az orosz banknak adott diplomáciai kedvezményeket szeretnék szűkíteni, illetve nagyobb hatáskört adnának a magyar hatóságoknak a bank ellenőrzésében.

A lehetséges megoldással kapcsolatban ellentmondó információink vannak, a Népszava úgy tudja, az egyik kompromisszum az lehet, hogy a csúcsvezetőkön túl a bank tisztviselői „csak” a szolgálati útlevélnek megfelelő kedvezményeket kapják majd. Ez azt jelenti, hogy csak a bank közvetlen ügyeinek intézésekor jár nekik a diplomáciai mentesség. A lap szerint azonban nehéz meghatározni, mi esik ebbe a kategóriába. Továbbá a magyar hatóságok bizonyos szintű hatáskört kaphatnak a bank működésének ellenőrzésére.

A Népszava diplomáciai forrása azt mondta, úgy látják, a magyar kormány nyitott ezekre az ügyekre. A téma pedig szóba került Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbbi washingtoni látogatásán is, illetve a David B. Cornstein amerikai nagykövettel folytatott rendszeres megbeszélésein. A lap szerint mások attól tartanak, a magyar fél csupán az időhúzásra játszik, és azt várja, hogy a bank jövőre teljes üzemmódban működhessen a volt Eximbank székházban.

 

Az IMF-hez hasonló mentességeket kap Putyin KGST-bankja

A költségvetési intézmények kormányirányítás alá helyezésére, valamint az oligarchák vagyonának egyben tartására alkalmas vagyonkezelő alapítványok mellett a közvélemény viszonylag kevés figyelmet szentelt a szakzsargonban csak „KGST-bankként" emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, NBB) központjának Budapestre költözéséről rendelkező törvényjavaslatnak. A multinacionális pénzintézetet 1970-ben alapították moszkvai székhellyel, jelenlegi legnagyobb tulajdonosa Oroszország.