Salvini: összeomlott az olasz kormánykoalíció, új választásokra van szükség

Salvini: összeomlott az olasz kormánykoalíció, új választásokra van szükség

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője csütörtök este közölte: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

Késő délután Giuseppe Conte miniszterelnök Matteo Salvinivel és Luigi Di Maióval, a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével a római miniszterelnöki palotában a kormányválságról tárgyalt.

A tárgyalások után Salvini közleményben tudatta:

azt mondta a miniszterelnöknek, hogy összeomlott a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciója, ezért gyorsan vissza kellene adni a választást a szavazóknak.

Hozzátette, hogy a jövő héten összehívhatják a parlamentet az ehhez szükséges eljárások megtétele érdekében.

Széthullóban az olasz kormánykoalíció

Új választásokat helyezett kilátásba a Matteo Salvini kormányfő-helyettes által vezetett Liga olasz kormánypárt csütörtökön arra az esetre, ha nem sikerül megegyezésre jutnia koalíciós partnerével, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S). Hírügynökségek szerint az olasz kormánykoalíció a szakadás szélén áll, ugyanakkor Salvini nem tette egyértelművé, hogy fel akarja-e bontani az együttműködést politikai partnerével.