Tömegnyomor és pánikhangulat a Szigeten: pultosok mentettek fesztiválozókat

Tömegnyomor és pánikhangulat a Szigeten: pultosok mentettek fesztiválozókat

Ellepték a news feedemet a tegnapi Ed Sheeran koncert közben, és főleg után kialakult tömegnyomorról szóló posztok, ahogy a Sziget oldalát is. A beszámolók szerint többen pánikrohamot kaptak, néhány embert a pultosok mentettek ki a tömegből.

Érdemes átfutni az event alatti beszélgetést is, sorjáznak az ezekhez hasonló kommentek:

  • "Halal kozeli elmeny volt..panik es ketsegbeeses..tomegek omlottek a bufesekhez.."
  • "Ilyen halalfelelmem meg sosem volt, mint ma este. ? Kb. fel oran keresztul probaltunk kijutni a lokdosodo, agressziv es kontrollvesztett tomegbol. Rengetegen panikba estek, verfagyaszto elmeny volt. Mi is egy bufen atmaszva menekultunk meg. Minden tulzas nelkul mondhatom, hogy ez az egesz olyan volt, mintha egy katasztrofafilm szereploi lettunk volna. Remelem mindenki szerencsesen tulelte a ma estet. ?"
  • "Sajnos minden korábbi hozzá szólóval egyetértek... Pánik hangulat, halál félelem, megbukott bankkártyás fizetési rendszer.. 
    Nem kellett volna ennyi embert beengedni!!"

A Sziget egyébként kezeli ezeket a panaszokat, gyakorlatilag mindenkinek válaszolnak az official oldallal, elnézést kérnek, belinkelve a Sziget visszajelzéseket, ahol hivatalos formában is továbbíthatják az "élményeiket".

A koncert utáni problémát az jelentette, hogy egyszerre mozdult meg a hatalmas embertömeg, nehéz volt kijutni a fesztiválról, sőt, arról is lehet olvasni a Facebookon, hogy a K-híd kilengett a tumultustól.

A Sziget az Index megkeresésére a következő választ küldte:

Az idei Sziget egy világsztárral nyitott így már napokkal ezelőtt tudtuk, hogy teltház várható, ami 95 ezer embert jelent egy időben a Fesztivál területén. Számítottunk rá, hogy a koncertre érkező látogatók egyszerre indulnak majd ki a buli végén és ezt a folyamatot a váratlan, rövid zápor még jobban felgyorsította. Figyelembe véve a K-híd teherbírását, a környező utcák és a közlekedési eszközök kapacitását úgy döntöttünk, hogy „ megtörve”  a tömeg haladását szakaszosan engedjük ki a látogatóinkat a fesztivál területéről elkerülendő a „külső” torlódást, fennakadást. A kijutás  a biztonsági szolgálat és a rendőrség folyamatos kontrollja mellett zajlott,  hatóságokkal szoros együttműködésben , a biztonsági terveknek megfelelően.

A  kötelező check- in rendszer és biztonsági intézkedések miatt már a kiérkezéskor felhívtuk a figyelmet arra, hogy időben érkezzen mindenki, így a koncertre való bejutás is gördülékenyen zajlott. A Nagyszínpad előtt 60 ezer ember élvezte a koncertet, elképzelhető, hogy egy ilyen volumenű  eseményen néhányan, hirtelen szembesülve a tömeggel, megijednek, ritkán ugyan, de előfordulhatnak ilyen esetek.  Váratlan, személyi  sérüléssel járó esemény, nem történt, másfél órával a koncert után már szellősen, gördülékenyen ki lehetett jutni a fesztiválról.