Meleg lesz a hétvége is, de hétfőn akár 38 fokot is mérhetünk

Meleg lesz a hétvége is, de hétfőn akár 38 fokot is mérhetünk

A hőség miatt csaknem az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést.

Mint írták: a középhőmérséklet szombaton az északkeleti tájak kivételével már nagyobb területen emelkedhet 25 fok fölé, néhol 27 fok közelébe. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 12 és 21 fok között valószínű, 15 fok alatti értékek csak a hidegre érzékeny helyeken lehetnek. A legmagasabb hőmérséklet 31 és 35 fok között alakul. 

Kitértek arra is, hogy szombat késő estétől jobb eséllyel a Dunántúl északi felén helyenként kialakulhat zivatar erős vagy viharos szél és felhőszakadás kíséretében. A zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A hét végével a hőség nem vonul el, sőt, az OMSZ hétfőre még magasabb, 37-38 fok körüli hőmérsékletet jelez, ezért harmadfokú, azaz piros figyelmeztetést adott ki az ország nyugati részére.