Salvini szerint az olasz képviselőknek nyáron is fel kell tápászkodniuk a valagukról dolgozni

Salvini szerint az olasz képviselőknek nyáron is fel kell tápászkodniuk a valagukról dolgozni

Elfogadhatatlan lenne bárminemű kísérlet arra, hogy új olasz kormánykoalíció lépjen a mostani helyébe, mielőbb választásokat kell tartani - jelentette ki Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján, az Adriai-tenger partján fekvő Termoliban.

Egyben óva intett attól, hogy különböző politikai manőverekkel meghiúsítsák az előrehozott választásokat.

"Remélem senki sem játszik azzal a gondolattal, hogy átejtse az olaszokat időhúzással és olyan kormány kigondolásával, amely demokratikus értelemben elfogadhatatlan lenne"

- hangoztatta a Liga kormánypárt vezetője, aki aggasztónak tartja, hogy jelenlegi koalíciós partnerétől, az Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) ilyesfajta elképzeléseket lehet hallani, például azt, hogy a Ligát megkerülve összeállnának az ellenzéki, balközép Demokrata Párttal (PD).

Salvini nyíltan sürgette a képviselőket is, hogy térjenek vissza a parlamentbe nyári szabadságukból.

"Nincs kivetnivaló abban, hogy munkára bírjuk a képviselőket augusztus közepén. Fel kell tápászkodniuk a valagukról dolgozni"

- hangoztatta.

Az olasz felsőház sajtóosztálya közölte, a szenátusi frakcióvezetők hétfőn fognak összeülni, hogy kitűzzék a Liga által Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás napját.

Az MTI szemlézte az SWR német közszolgálati rádió Aktuell című műsorát, amiben Laura Garavini demokrata párti olasz szenátor elmondta, az előrehozott választások követelése mindössze Salvini trükkje, hogy elterelje a figyelmet a gazdaság elképesztően rossz állapotáról, ugyanis a kormánynak nemsokára a költségvetési törvénnyel kellene foglalkoznia, ez viszont fényt derítene az áldatlan gazdasági állapotokra. Garavini úgy látja, Salvini győzelmet arathat a választásokon, ugyanakkor Olaszország ezzel még inkább jobbra tolódhat politikai síkon, mert a bevándorlásellenes Liga az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párttal állhat össze.

Salvini: összeomlott az olasz kormánykoalíció, új választásokra van szükség

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője csütörtök este közölte: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani. Késő délután Giuseppe Conte miniszterelnök Matteo Salvinivel és Luigi Di Maióval, a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével a római miniszterelnöki palotában a kormányválságról tárgyalt.

A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága a felére, 17 százalék körülire csökkent. Ezek után egyre több konfliktus éleződött ki a koalíciós partnerek között, mígnem Salvini csütörtökön bejelentette: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.