Németországban is betilthatják a műanyag zacskókat

Németországban is betilthatják a műanyag zacskókat

A német törvényhozás mindkét kamarájában napirendre kerülhet az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrok és a nejlonzacskók betiltása. A Bild am Sonntag című német lap azt írja: a tartományi kormányokat összefogó Bundesratban Bajorország vezetése az egyszer használatos nejlonzacskók forgalmazásának tiltását kezdeményezi, az indítványról szeptember 20-án tárgyalnak.

A szövetségi kormány is dolgozik egy törvénytervezeten, amely a műanyag áruházi szatyrok használatának teljes körű tiltásáról szól. Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter szerint a kereskedelmi ágazattal 2016-ban kötött megállapodások hatására jelentősen visszaszorult az egyszer használatos termékek használata, ezt az önkéntes alapú egyezséget egészítené ki a tiltással kapcsolatos törvénytervezet. 

A tárca becslése szerint a hártyavékony műanyagból gyártott egyszer használatos zacskókból évente nagyjából hárommilliárd darab fogy Németországban. Ha elfogadják a korlátozást, akkor Ausztria, Franciaország és Olaszország után Németország lesz a negyedik európai ország, amely betiltja a műanyag szatyrokat.

Itthon egyszer már leszavazták a műanyagzacskók visszaszorítását

A magyar kormány novemberben kaszálta el azt a javaslatot, ami segített volna a műanyagszennyezés elleni küzdelemben. A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénymódosítás tervezetét az Innovációs és Technológiai Minisztérium terjesztette be, ez 2019 január elsejétől visszaszorította volna a nejlonzacskók és más környezetet szennyező kellékek használatát.

A környezet védelmét célzó javaslat elutasítását Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal magyarázta, hogy az "nem nyerte el a kormány tetszését."

A kormánypárti politikusok nemcsak itthon, hanem Brüsszelben is mindent megtesznek a környezetvédelmi célok megbuktatásáért: tavaly októberben az Európai Parlamentben szavaztak a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályok ellen, miközben pártcsaládjuk, az Európai Néppárt túlnyomó többsége támogatta azt.