Akkora a biztonság, hogy már bírókat rabolnak ki az utcán

Akkora a biztonság, hogy már bírókat rabolnak ki az utcán

Kiraboltak egy férfit a Somogy megyei Barcs egyik parkjának közelében. Az Alfahír információi szerint a helyi járásbíróság egyik bírója volt az áldozat.

A bűncselekmény részleteiről a barcsihirek.hu-n találtunk rendőrségi közlést, eszerint még július 5-én 22 óra 30 perc körül történt az eset egy barcsi parkban.

Egy 15 éves fiú egy fa husánggal a kezében a férfi elé ugrott, majd megfenyegette és közölte vele, hogy kirabolja. A sértett elővette a pénztárcáját, amit az elkövető kikapott a kezéből és elfutott.

A fiatalt a rendőrök sikeresen azonosították, majd előállították a Barcsi Rendőrkapitányságra, ahol kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett. Ellene rablás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás, letartóztatására indítványt tettek. Lapunk ugyanakkor úgy értesült, a tettesnek két passzív társa is volt.

A rendőrségi közlemények között egy másik rablási esetet is találtunk: szinte kereken egy évvel ezelőtt egy 19 éves férfi rabolt ki egy 16 éves fiút Barcson, nem sokkal korábban pedig két fiatal egymás után háromszor rabolta ki ugyanazt az embert a településen.

Ezeket az eseteket elnézve talán nem véletlen, hogy a Jobbik, valamint több más ellenzéki párt és civil szervezet által is támogatott független polgármesterjelölt, Anderné Röszler Erika köztéri kamerarendszert akar hozni a településre, megerősített polgárőrséggel.

Az Alfahírnek a szomszédos Babócsa településen élő Kalányos István, a korábban nagy visszhangot kapott Nem barátom a bűnöző roma! című cikk szerzője azt mondta, a térség bűneseteinek kiváltó oka a munkanélküliség, a kilátástalanság, valamint az igazságszolgáltatás elrettentő erejének hiánya.

„Az ok kézenfekvő: a szülők nem dolgoznak, a gyerekek sem tudnak elhelyezkedni, de valamiből, valahogyan élni kell. Viszont nincs semmilyen életcéljuk, így ha másképp nem megy, bűncselekményekkel szerzik meg, ami kell nekik”

- mondta az egykori iraki olajfúróként ismert cigány férfi, aki ha tehetné, vaskézzel tartana rendet. Szerinte a nagypolitika is felelős ezért a helyzetért, és nem csupán Pintér Sándor belügyminiszter ígéreteit tartja üres szólamoknak, hanem a mindenkori kormányokkal lepaktáló országos cigányvezetőket is megélhetési politikusoknak tartja.

„Ha ukránok bűnöznek, akkor ukránbűnözésről van szó, ha románok, akkor románról, ha a szerbek követnek el valamit, akkor a szerbekről beszél mindenki. Meg kell nézni a hazai börtönöket, nagyon csúnya statisztikák jönnek ki arról, hogy kik vannak bent. És biztos nem azért kerültek oda, mert nem ették meg a mákos kalácsot”

- magyarázta az Alfahírnek Kalányos István. Úgy látja: az első, hogy munkahelyeket kell teremteni, majd szigorítani szükséges a törvénykezést, az igazságszolgáltatást. Szerinte többet kellene hallatni a törvény hangját, prevenciós előadásokon kellene megismertetni a hányattatott sorsú fiatalokkal a bűnözés sötét útját, és az iskolapadba is be kell kényszeríteni őket, mert csak ez jelenthet kiutat számukra.