Nem érte meg ISIS-harcost játszani: bukta a brit állampolgárságát Dzsihád Jack

Nem érte meg ISIS-harcost játszani: bukta a brit állampolgárságát Dzsihád Jack

Megfosztott brit állampolgárságától egy hírhedt terroristát a szigetország kabinetje. Jack Letts, más néven Dzsihád Jack az Iszlám Állam fanatikusai mellett harcolt a terrorkalifátus egykori szíriai fellegvárának számító Rakkában – írja a Mail on Sunday.

A portál úgy tudja, hogy Letts állampolgárságának megvonása volt a May-kormány egyik utolsó intézkedése.

Az iszlám hitre tért Jack Letts 18 évesen, tanulmányait félbehagyva utazott Szíriába, hogy ott beálljon a terroristák. Amikor a szervezet alatt kezdett forró lenni a talaj, Dzsihád Jack jobbnak látta hazaszivárogni, ám a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) 2017 májusában elfogták, amikor megpróbált átslisszanni a török határon.

Letts – akire a brit sajtó ragasztotta rá a Dzsihád Jack elnevezést – 16 éves korában tért át az iszlám vallásra, a fiatal férfi egyébként brit-kanadai kettős állampolgár volt.

Amikor azonban hátrahagyta Oxfordshire-i otthonát "Nagy-Britannia ellenségeként" határozta meg magát.

Egy ITV Newsnak adott korábbi interjúban azonban már úgy fogalmazott, hogy vissza akar térni az Egyesült Királyságba, mert britnek tartja magát, és inkább a brit igazságszolgáltatásra bízná magát, mint a szír hatóságokra. Mint emlékezetes, Szíriában sokszor mindenféle tárgyalás nélkül, akár brutális népítéletek keretében végeztek azokkal az ISIS-harcosokkal, akik az általuk korábban terrorizált lakosság vagy a szír haderő kezére kerültek.

A kanadai kormány egyébként nem örült annak, hogy Letts-től megvonták brit állampolgárságát, mert így a volt hobbiterrorista már kizárólag a kanadai állam felelőssége, holott Dzsihád Jacket állampolgárságán kívül vajmi kevés dolog köti az Észak-amerikai országhoz.

Letts szüleit egyébként idén júniusban találták bűnösnek terrorizmus finanszírozásában, mert pénzt – több mint 200 fontot – küldtek csemetéjüknek. Mindkettőjüket 15 havi felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották.