Trump megsértődött azon, hogy nem veheti meg Grönlandot, ezért lemondta dániai útját

Trump megsértődött azon, hogy nem veheti meg Grönlandot, ezért lemondta dániai útját

Öt nappal ezelőtt még trollkodásnak tűnt a Wall Street Journal információja, mely szerint Donald Trump többször is felvetette Grönland megvásárlásának lehetőségét, ahogy azt tették korábban Alaszka esetében.

Világos, hogy az Egyesült Államok számára geostratégiailag rendkívül fontos a Dániához tartozó, de autonómiát élvező sziget, egy légitámaszpontot (Thule) működtetnek is Grönlandon.

Alaszka után Grönlandot is megvásárolná az USA?

Donald Trump amerikai elnök többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától - állította csütörtökön este a The Wall Street Journal című lap és nyomában a CNN hírtelevízió. Az értesülést először a The Wall Street Journal közölte. A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az elnök többször is, hol komolyabban, hol viccesen szóba hozta a Dániához tartozó, autonómiát élvező sziget esetleges megvásárlását.

A következő napok fejleményei viszont azt mutatták, hogy Trump szándékai mégis komolyak. Larry Kudlow ekkor már ingatlanvásárláshoz hasonlította az ügyletet, azt kifelejtve, hogy itt nem egy házat, hanem egy komplett szigetet akarnak megvenni egy másik országtól, ötvenezer lakossal.

Ane Lone Bagger külügyminiszter közben kijelentette, "az üzletekre nyitottak vagyunk, de nem vagyunk eladók". A Dán Néppárt külügyi szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az amerikai elnöknek valószínűleg végleg elment az esze, ha ez megfordult a fejében.

Tegnap újra úgy nézett ki, hogy Trump csak humorizálni próbál, amikor mindenkit megnyugtatott:

Trump: ígérem, nem építek aranyozott felhőkarcolót Grönlandra

Címlap Trump: ígérem, nem építek aranyozott felhőkarcolót Grönlandra Donald Trump mindenkit megnyugtatott, nem épül Trump Tower Grönlandon, legalábbis aranyozott biztos nem. Azt viszont egyre több forrás állítja, hogy komolyan gondolja Grönland felvásárlását. Sikerülni mondjuk nem fog, mert nem eladó. Donald Trump gazdasági tanácsadója szerint az amerikai elnök tényleg érdeklődik Grönland esetleges megvásárlása iránt.

Mára viszont kiderült, hogy nem viccelt. Korábban leszervezett dániai útját kedd éjszaka lemondta, a következő indoklással:

"Dánia nagyon különleges ország, hihetetlen emberekkel, de tekintettel Mette Frederiksen miniszterelnök megjegyzéseire, miszerint nem érdekli őt Grönland megvásárlásának megvitatása, találkozónkat, amelyre két hét múlva került volna sor, elhalasztjuk."