Egymást oltogatta Macron és Putyin

Egymást oltogatta Macron és Putyin

Vlagyimir Putyin Bréganconba, a francia elnök nyári rezidenciájára látogatott, ahol Emmanuel Macronnal tanácskozott, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, ami egész viccesre, ugyanakkor feszültre sikeredett, miután a két vezető be-beszólt egymásnak.

Macron a tüntetések tiltása és kezelése, valamint az önkormányzati választásokon indulni szándékozó független jelöltek akadályozása miatt figyelmeztette Putyint, hogy Moszkva tartsa magát az alapvető demokratikus elvekhez, a francia elnök hangsúlyozta, a gyülekezési szabadság, a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság, és a választásokon való indulás szabadsága olyan értékek, amelyeket teljes mértékben tiszteletben kell tartani.

Moszkvában szeptember 8-án tartanak képviselő-testületi választásokat, 57 független jelöltet nem vett nyilvántartásba a választási hatóság, mondván, hogy meghamisították a támogató aláírásokat. Az érintettek szerint központilag irányított politikai kirekesztés zajlik, a döntés után tízezres nagyságrendű tüntetések kezdődtek, a hivatalos adatok szerint közel kétezer embert vettek őrizetbe eddig.

Putyin aztán oda szúrt, ahol Macronnak leginkább fáj, azt mondta, Oroszország nem akar olyan helyzetet az utcákon, mint ami Franciaországban kialakult a sárgamellényesek tüntetésein. A hasonlat sántít egyébként, mert a sárgamellényesek demonstrációit valóban kísérték erőszakos akciók, de az orosz tüntetőktől ilyeneket nem igazán láthattunk.

Macron viszont nem ezt emelte ki, de visszavágott: szerinte nem lehet összehasonlítani a kettő szituációt, mert a sárgamellényesek képviselői szabadon indulhattak az EP-választásokon és ugyanígy tehetnek majd az önkormányzati megmérettetésen is, szemben Oroszországgal.

Pozitívumok is voltak

A két legfőbb téma Szíria és Ukrajna volt, utóbbi kapcsán sikerült összehangolni a szándékokat, Macron és Putyin egyetértettek abban, hogy a normandiai négyek (Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország) vezetőit újra egy asztalhoz kell ültetni. 

(Politico/MTI)