A TEK elismerte, hogy nem engedték be Burgenland kormányzóját Merkel és Orbán közös megemlékezésére

A TEK elismerte, hogy nem engedték be Burgenland kormányzóját Merkel és Orbán közös megemlékezésére

Az osztrák sajtó óriási felháborodásának hangot adva számolt be arról, hogy hiába volt érvényes meghívójuk, Burgenland kormányzója és Eisenstandt-Kismarton polgármestere nem tudtak részt venni Merkel német kancellár és Orbán miniszterelnök közös hétfői soproni megemlékezésén, amit a vasfüggöny lebontásának 30. évfordulója miatt tartottak - írja a 444.hu.

Mint ismert, a rendőrök nem engedték be arra a megemlékezésre, amelyet a Terrorelhárítási Központ (TEK) biztosított. A TEK, a 444.hu megkeresésére megerősítették, hogy 

"Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi főnöke és Thomas Steiner, Eisenstadt polgármestere a rendezvény meghívottjai között szerepeltek. Számukra előzetesen megküldésre kerültek a programmal kapcsolatos technikai információk, tájékoztatások, így az érkezési idő, a beléptetés pontos helye, illetve az útvonal zárásokra való figyelemfelhívás."

A TEK szerint a problémát az okozta, hogy a meghívottak egyaránt késtek, illetve nem onnan akartak bejutni a templomba, amerről a TEK szerette volna.

A TEK válaszaiból az is kiderült viszont, hogy a rendőrök mégis hibázhattak. Ugyanis az ilyen esetek egyrészt gyakoriak, másrészt elég könnyen megoldhatóak, hiszen a cél nyilván az, hogy a fontos meghívottak végül bejussanak.