Megállhat a budapesti használt lakások áremelkedése

Megállhat a budapesti használt lakások áremelkedése

Az Ingatlan.com június eleje és augusztus vége között készült vizsgálatából kiderült, hogy a nyári hónapokban megállt a kereslet élénkülése a budapesti használt lakások iránt, ami fékezheti az elmúlt években tapasztalható drágulási hullámot.

„Ez részben a befektetési célú vásárlók távolmaradásával magyarázható, a visszaesés ugyanis egybeesik a kiemelkedő kamatozású lakossági állampapír indulásával, amely lényegében kockázatmentesen biztosít hasonló hozamot, mint egy budapesti lakás kiadása”

-fogalmazott Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy a kevesebb adásvétel azt jelenti, hogy a jelenlegi árszint már olyan magas, hogy kevesebb vevő dönt a vásárlás mellett, ami visszafoghatja az ingatlanok öt éve tartó áremelkedését.

Ez azonban nem mondható el az új építésű és a vidéki használt lakások piacán. Előbbi iránt 9 százalékkal többen érdeklődtek, mint tavaly, amiben szerepe lehet annak, hogy sokan még az év végi áfaemelkedés előtt szeretnének új lakást venni. Utóbbinál pedig a nagyvárosok munkahelyteremtő beruházásainak emelkedése, valamint az állami támogatások hatékonyabb kihasználtsága játszhatott szerepet.