Rus Adrian: hülyeség volt felvenni a magyar állampolgárságot

Rus Adrian: hülyeség volt felvenni a magyar állampolgárságot

A romániai magyar Rus Adrian 100%-ig románnak vallja magát. 

A szatmárnémeti születésű Rus Adrian körüli hercehurca továbbra is folytatódik. Mint ismert, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya behívta az együttes keretébe a MOL Fehérvár FC-nél futballozó hátvédet, aki azóta nem kap lehetőséget a székesfehérvári csapat együttesében, illetve csak a tartalékcsapatban játszhat. 

Azóta Rus Adrian a román lapoknak bizonygatja, hogy ő kizárólag román nemzetiségű. A bukaresti sportlap, a ProSport már úgy ír a játékosról, hogy:

„A magyarokkal való botrány dacára Adrian Rus szerelmi vallomása: száz százalékig román vagyok! Anyám sírt örömében, amikor behívtak a válogatottba!”

A román labdarúgó szövetség bepanaszolta a székesfehérvári csapatot a FIFA-nál, amiért a Fehérvár együttese nyomást akar gyakorolni rá. A Magyar Hang egyébként arról is ír, hogy a játékosról a Nemzeti Sport évekig Rus Adriánként írt, de néhány napja hirtelen Adrian Rus lett belőle. 

Cosmin Contra román szövetségi kapitány a szűkített keretbe is behívta a labdarúgót, így a védő akár pályára is léphet a román válogatott mezében szeptember 5-én a Spanyolországgal vívott idegenbeli mérkőzésen. 

A játékos beválogatásáról úgy nyilatkozott, hogy

"Őszintén, száz százalékig román vagyok! Csak 19 évesen mentem Magyarországra, és hülyeség volt felvenni a magyar állampolgárságot. Ez egy kellemetlen epizód az életemben. Felvettem, mert így volt hasznos az akkori csapatom számára: azért kapott a klub több pénzt az MLSZ-től, ha több magyar játékosa volt. Hat éves korom óta, amióta futballozni kezdtem, soha nem akartam magyar válogatott lenni. Végig arról álmodoztam, hogy Romániáért fogok játszani.” 

Rus elmondta, hogy azóta rengeteg üzenetet kapott a magyar szurkolóktól, de egyáltalán nem érdekli a véleményük. 

A Szatmárnémetiben született Rus Romániában nevelkedett, majd 2015 augusztusában Magyarországra igazolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei első osztályú Fehérgyarmat játékosa lett. Fél évvel később a másodosztályban szereplő Balmazújvároshoz került, a csapattal a szezon végén a bajnokság második helyén végeztek, ezzel feljutottak az élvonalba. A 2017-2018-as évadban harminc bajnokin lépett pályára az NB I-ben, de a Balmazújváros végül kiesett az idény végén, így került a Sepsi OSK-hoz. Nyáron igazolt a fehérvári együtteshez.

Megbüntette a Fehérvár a román védőt, mert nem akar a magyar válogatottban focizni

Miután Rus Adrián közölte, hogy nem hajlandó visszautasítani a román válogatottat a magyar kedvéért, ezért a MOL Fehérvár FC a tartalékokhoz száműzte. Kemény vádat fogalmazott meg Cosmin Contra, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető szerint a MOL Fehérvár FC román játékosa, Rus Adrián a magyar helyett inkább a román válogatottban szeretne focizni, ezért az együttese száműzte a hátvédet a tartalékok közé.