Az osztrák köztévé vezetője szerint évtizedek óta nem volt példa arra, ami a magyar közmédiában folyik

Az osztrák köztévé vezetője szerint évtizedek óta nem volt példa arra, ami a magyar közmédiában folyik

Elképzelhetetlen lenne, hogy Ausztriában egy választási kampányban a közmédiában ne adjanak teret az ellenzéki politikusoknak, ne legyenek televíziós viták – mondta el a lengyelországi Kryniczában tartott gazdasági fórumon a Népszavának Alexander Wrabetz, az osztrák közszolgálati tévé irányító testületének vezetője. A médiaszakember emlékeztetett, hogy Ausztriában három hét múlva lesznek a választások és épp ma este szerveznek vitát minden érintett párt részvételével.

A magyar Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozásával kapcsolatban megjegyezte, hogy hasonlóra sem volt példa már évek óta Európában, és ugyan a koncentráció nem jelentene problémát egy, a média függetlenségét erősen biztosító szabályozás mellett, de Magyarországon nincs ilyen. Wrabetz emellett aggasztónak tartja, hogy a kelet-közép-európai államokban, olyan oligarchák vásárolnak fel médiumokat, akiknek céljai nem ismertek.

A fórumon egyébként arról is beszélt, hogy ő már „nyolc kormányfőt élt túl, nagyon nehéz leváltani, ez is a függetlenség garanciája lehet” a közmédia szempontjából.