Már most áldozatokat szedett a lehűlő levegő, pedig a kemény tél még a közelben sincs

Már most áldozatokat szedett a lehűlő levegő, pedig a kemény tél még a közelben sincs

Noha fagy még nem volt, két rendkívüli kihűléses haláleset máris történt Budapesten – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) hétfőn. Az emberjogi szervezet arra szólította fel a kormányt, hogy időben cselekedjen, mielőtt megint tömegesen aratni kezdene a fagyhalál.

Az MSZF felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak fagy okozhatja a szervezet végzetes kihűlését, hiszen a legyengült, beteg fizikumú embernek elegendő a viszonylagos hideg is ahhoz, hogy „fagyhalált” szenvedjen.

A szervezet szerint Magyarországon 172-en szenvedtek fagyhalált 2018. szeptember, és 2019 április között. Az áldozatok között akadt fiatalkorú is, de zömében 50 éven felüliek voltak.

Az MSZF közölte, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó, úgynevezett „hajléktalantörvény” 2018. október 15-i életbe lépése óta 165-en fagytak meg Magyarországon. Ez szerintük arra utal, hogy a törvény nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményt, a tiltás és az adminisztratív szabályozás nem bizonyult alkalmasnak az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalál megszüntetésére.

Az MSZF ebből arra a következtetésre jutott, hogy sem a hajléktalanság, sem a szegénység problémája nem oldható meg hatósági eszközökkel, rendőri módszerekkel, hanem csakis politikai akarattal lehetne megszüntetni.

Gondoskodni kell több százezer rászoruló fűtőanyaggal történő ellátásáról – áll az MSZF közleményében.